Naujasis koronavirusas priklauso grupei virusų, kurie infekuoja arba plinta tarp šikšnosparnių, ir kol kas vis dar nėra aišku, koks gyvūnas jį perdavė žmonėms, penktadienį surengtos trumposios spaudos konferencijos metu žurnalistams sakė Peteris Benas Embarekas, PSO ekspertas žmonėms perduodamų gyvūnų ligų srityje.

Greičiausiai pirmasis naujojo koronaviruso kontaktas su žmonėmis įvyko per maistui auginamus galvijus, tačiau mokslininkai dar nenustatė konkrečios rūšies. Tyrimų rezultatai rodo, kad katės ir šeškai yra imlūs COVID-19, šunys – šiek tiek mažiau imlūs, kalbėjo ekspertas. Jis pridūrė, jog svarbu išsiaiškinti, kokie gyvūnai gali užsikrėsti, kad būtų išvengta „rezervuaro“ sukūrimo kitos rūšies atstovuose.

Klausimai apie pandemiją sukėlusį virusą Sars-CoV-2 skamba vis garsiau nuo tada, kai Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) prezidentas Donaldas Trumpas pareiškė, kad koronavirusas buvo sukurtas Kinijos laboratorijoje. Šią versiją nagrinėjantys mokslininkai toliau tvirtina, jog Sars-CoV-2 yra gyvūninės kilmės ir, ko gero, tarp žmonių pradėjo plisti lapkričio mėnesį.

Nauja misija


PSO mokslininkai svarsto galimybę surengti naują misiją Kinijoje, kad gautų daugiau informacijos apie viruso gyvūnines ištakas, trečiadienį įvykusioje spaudos konferencijoje nurodė Maria Van Kerkhove, viena iš garsiausių PSO epidemiologių. Lieka neatsakytas svarbus klausimas, ar virusą žmonėms tiesiogiai perdavė šikšnosparniai, ar kiti gyvūnai.

Buvo nustatyta, kad skujuočiai, Azijoje gyvenantys žinduoliai, kurių kūną tarytum šarvai dengia kieti žvynai, serga Sars-CoV-2 atmainomis, panašiomis į dabartinės pandemijos sukėlėją.

PSO norėjo atlikti daugiau gyvūnų tyrimų ankstesnės misijos Kinijoje metu, bet dėl protrūkio epicentru tapusio Uhano uždarymo šis sumanymas tapo neįmanomas, paaiškino P. B. Embarekas.

Pirmieji žmonių užsikrėtimo atvejai buvo nustatyti Uhane ir netoli jo, daugelis susirgusiųjų, bet ne visi, lankėsi gyvūnų turguje, sakė ekspertas.

COVID-19 protrūkiui JAV tapus didžiausiu pasaulyje pagal sergančiųjų ir mirusiųjų skaičių, D. Trumpas nenusileidžia ir toliau teigia, kad Kinija per klaidą paleido virusą iš laboratorijos.

Kinijos pareigūnai sakė, jog JAV neturi jokių įrodymų šiems teiginiams pagrįsti, ir juos pavadino tuščiais kaltinimais.