„Tai įprasta diplomatė praktika, rodanti, kad dvišaliuose santykiuose kilo tam tikrų problemų, todėl priimant sprendimą dėl tolesnių žingsnių reikia pasikonsultuoti su ambasadoriumi“, – sakė ministras.

Tuo pat metu jis pažymėjo, kad Sakartvelas „nesvarsto galimybės nutraukti diplomatinius santykius ar peržiūrėti strateginę partnerystę“ su Ukraina.

Kaip jau pranešta, M. Saakašvilis buvo paskirtas vadovauti Ukrainos nacionalinės reformų tarybos vykdomajam reformų komitetui. Atitinkamą įsaką Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pasirašė gegužės 8-ąją.

Vykdomasis reformų komitetas – prie prezidento veikianti patariamoji institucija, kurios pagrindinis uždavinys – rengti pasiūlymus dėl reformų strateginio planavimo ir stebėti reformų įgyvendinimą.

Praėjusį mėnesį V. Zelenskis pasiūlė skirti M. Saakašvilį už reformas atsakingu vicepremjeru, tačiau po Tbilisio protestų šios idėjos buvo atsisakyta.

Ukrainos prezidento poste dirbant V. Zelenskio pirmtakui Petro Porošenkai, M. Saakašvilis kurį laiką ėjo strategiškai svarbios Odesos srities gubernatoriaus pareigas, tačiau galiausiai buvo atleistas iš išsiųstas iš šalies.

Tuo metu Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba savo ruožtu pareiškė, jog dės visas pastangas, kad Kijevas ir Tbilisis toliau palaikytų draugiškus ir strategiškus ryšius.

„Visgi jei mūsų partneriai sakartveliečiai imsis kokių nors griežtų žingsnių – ką gi, išgyvensime, o vėliau imsimės atkurti, kas buvo prarasta“, – sakė ministras interviu portalui „LB.UA“.

Tuo pat metu šalies diplomatijos vadovas pažymėjo, kad M. Saakšvilis turi Ukrainos pilietybę, ir jokia šalis negali nurodinėti Ukrainai, į kokias pareigas skirti ar neskirti Ukrainos pilietį.

„Vadovaujamės labai paprastomis tezėmis. Pirma jų: Ukrainos ir Sakartvelo santykiai tokie ypatingi, kad negali priklausyti nuo vieno žmogaus likimo. Antra: suprantame Sakartvelo vidaus politikos kontekstą ir į jį nesikišame, bet mums ponas M. Saakšvilis – Ukrainos pilietis. Ir jokia pasaulio valstybė negali mums nurodinėti, kur mums skirti ar neskirti mūsų pilietį.“

D. Kuleba pridūrė, kad kalbėjosi su Sakartvelo užsienio reikalų ministru.

„Pokalbis buvo labai ramus, pasvertas; jis man paaiškino savo vyriausybės poziciją“, – sakė K. Kuleba.