Saugumo Tarybai pateiktoje ataskaitoje rašoma, kad nuo 800 iki 1 200 kovotojų iš Rusijos privačios karinės bendrovės „Wagner Group“, laikomos artima prezidentui Vladimirui Putinui, padeda Kh. Haftaro pajėgoms, nuo praeitų metų balandžio bandančioms užimti sostinę.

Dėl Rusijos paramos Kh. Haftarui „konfliktas smarkiai paaštrėjo ir pablogėjo humanitarinė padėtis Libijoje“, sakė Valstybės departamento pareigūnas Chris Robinsonas, kuruojantis Rusijos klausimus.

„Wagner“ dažnai klaidinančiai įvardijama kaip privati saugumo bendrovė, tačiau iš tiesų tai yra Rusijos vyriausybė instrumentas, kurį Kremlius naudoja kaip nebrangų ir mažos rizikos instrumentą savo tikslams siekti“, – sakė jis žurnalistams.

Pasak Ch. Robinsono, nuotraukos, kuriose matoma pažangi „Wagner Group“ sunkioji ginkluotė Libijoje, liudija, jog tai nėra tiesiog privati bendrovė.

Šiaurės Afrikos reikalus kuruojantis Valstybės departamento pareigūnas Henry Woosteris pripažino, jog mažai tikėtina, kad Rusija pakeis savo kursą dėl Libijos, kuri kartu su Sirija tapo placdarmu Maskvai stiprinti savo įtaką regione.

Jis paragino Rusiją prisijungti prie tarptautinės bendrijos raginimų tiek Kh. Haftaro Libijos nacionalinei armijai (LNA), tiek JT pripažįstamai Tripolio vyriausybei, sugrįžti prie derybų stalo.

„Niekas neturėtų galvoti, kad Rusija dabar viską baigs ir pasitrauks, kai tiek daug investavo į konfliktą Libijoje“, – sakė H. Woosteris.

„Norint padaryti galą Rusijos ir kitų šalių kišimuisi Libijoje, pirmiausia reikia užbaigti konfliktą dėl Tripolio“, – sakė jis.

Pačios Jungtinės Valstijos siunčia prieštaringus signalus. Pernai balandį prezidentas Donaldas Trumpas kalbėjosi telefonu su Kh. Haftaru ir pažėrė jam pagyrimų.

Kh. Haftarą taip pat remia Egiptas ir Jungtiniai Arabų Emyratai – šalys, kurių vadovai palaiko glaudžius ryšius su D. Trumpu.

Visgi H. Woosteris sakė, kad Jungtinės Valstijos nepalaiko Kh. Haftaro ir nepritaria jo pajėgų vykdomam Tripolio puolimui, nes tai nukreipia dėmesį nuo prioritetu laikomos kovos su „Islamo valstybės“ ir „Al Qaeda“ ekstremistais.