„Gegužės 8-ąją planuojami du reisai maždaug 20-iai kariškių ir keturiems specialiosios technikos vienetams į Rusiją parvežti“, – nurodė ministerija.

Pasak jos, pirmoji kolona su rusų kariškiais ir specialiąja technika penktadienį ryte vyksta iš laikinos dislokacijos vietos Orio al Serijo oro uoste netoli Bergamo į Vilafranka di Verona oro uostą.

Iš ten kariai ir technika bus išskraidinti į Rusiją kariniais transportiniais lėktuvais Il-76.

Ketvirtadienį Italijos gynybos ministras Lorenzo Guerini telefonu kalbėdamasis su Rusijos gynybos ministru Sergejumi Šoigu padėkojo Rusijai už pagalbą kovojant su koronavirusu ir deklaravo pasirengimą atsakyti tuo pačiu.

Oficialiai pranešta, kad rusų karinių specialistų išvedimas iš Italijos turėjo prasidėti gegužės 7 dieną.

„Pradėsime radiacinės, cheminės ir biologinės saugos ekspertų patraukimą iš Italijos“, – trečiadienį susitikime su kariuomenės lyderiais sakė gynybos ministras Sergejus Šoigu.

Pasak jo, kariuomenė surengs ceremoniją, skirtą paminėti kariuomenės misijos pabaigą. S. Šoigu taip pat paprašė teikti „siūlymus paaukštinti kariuomenės personalą, gydytojus ir visus tuos, kurie prisidėjo prie Italijos miestų ir pastatų dezinfekcijos“.

Rusijos nusiuntė karinius lėktuvus su specialistais ir apsauginėmis priemonėmis, be kita ko, Italijai, Kinijai ir Jungtinėms Valstijoms. Kai kurie rusai sukritikavo valdžią dėl tokių svarbių išteklių naudojimo geopolitniais sumetimais.

Maskva kovą tvirtino, kad į Italiją nuvyko apie 100 virusologijos specialistų, kurie turi patirties kovojant su Ebolos virusu ir afrikiniu kiaulių maru, taip pat nugabenta apsauginių priemonių.

Vis dėlto, Italijos žiniasklaida netrukus paskelbė, kad didžioji dalis atsiųstų apsauginių priemonių yra netinkamos, dėl ko kilo diplomatinis ginčas.

„80 proc. Rusijos priemonių Italijoje yra absoliučiai bevertės arba menkos vertės. Trumpai tariant, tai – veikiau pretekstas“, – dienraščiui „La Stampa“ sakė neįvardytas šaltinis.

Šaltinis teigė, kad tarp Rusijos atsiųstų išteklių yra dezinfekcinių priemonių, sterilizuoti skirta laikina lauko laboratorija, taip pat yra kitos panašios įrangos bei priemonių.

Dienraščio „La Stampa“ šaltiniai tvirtino, kad V. Putinas šiuo pagalbos paketu, pavadintu „Iš Rusijos – su meile“, išnaudoja geopolitines ir diplomatines galimybes, o G. Conte priėmė pagalbą siekdamas užsitikrinti gerus asmeninius santykius su Maskva.

Pernai liepą Italijoje lankėsi Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, kuris dažnai pabrėždavo savo draugystę su buvusiu Italijos premjeru Silvio Berlusconiu.

Naujienų agentūra „Interfax“ anksčiau pranešė, kad kovo mėnesį į Italiją Rusijos kariniais lėktuvais atskrido aštuonios medikų brigados, maždaug 100 kariuomenės virusologų ir epidemiologų, atgabenta įrangos diagnostikai ir dezinfekcijai, viena iš 15 radiacinės, biologinės ir cheminės saugos pajėgų laboratorijų.

Rusų kariškiai Italijoje vykdė dezinfekavimo ir sanitarijos darbus gydymo įstaigose beveik 100 Lombardijos vietovių.

Rusijos gynybos ministerijos duomenimis, rusų kariuomenės medikai padėjo gydyti COVID-19 pacientus lauko ligoninėje Bergame.

Kaip šeštadienį pabrėžė rusų gynybos ministro pavaduotojas Aleksandras Fominas, Rusija nusiųsdama kariškių į Italiją neketino skaldyti NATO ir Europos Sąjungos.

„Kai mes kam nors teikiame pagalbą, kokiai nors šaliai, kokiai nors liaudžiai, neturime... kažkokių kitokių slaptų tikslų, skirtų skaldyti, griauti kokią nors vienybę“, – sakė A. Fominas interviu Gynybos ministerijos televizijai „Zvezda“.

Tuo metu Rusija ketvirtadienį aplenkusi Vokietiją ir Prancūziją tapo penkta valstybe pasaulyje pagal užregistruotų COVID-19 atvejų skaičių. Kaip ketvirtadienį pranešė kovos su virusu operatyvinis štabas, per ankstesnę parą užregistruotas rekordinis naujų užsikrėtimo koronavirusu atvejų skaičius.

„Praėjusią parą Rusijoje patvirtintas 11 231 koronaviruso infekcijos COVID-19 atvejis 84 regionuose, įskaitant 5 471 (48,7 proc.) aktyviai išaiškintą atvejį be klinikinių apraiškų“, – buvo sakoma pranešime.

Iš viso Rusijoje jau nustatyta 177 160 COVID-19 atvejų, nurodė štabas.

Maskvoje ketvirtadienį buvo patvirtinti 6 703 nauji COVID-19 atvejai, bendras užsikrėtusiųjų skaičius sostinėje padidėjo iki 92 676.