„Rusija dabar gali būti labiau linkusi lanksčiau vertinti (Sirijos) konstitucinį komitetą, matome tam tikrus to ženklus Rusijos žiniasklaidoje ir Rusijos veiksmuose“, – teigė J. Jeffrey'is.

„Jie gali būti linkę ir vėl kalbėtis su mumis apie būdus išspręsti konfliktą nekariniu būdu, nes šiuo metu Rusijos puikiai supranta, kad jiems nepavyks pasiekti karinės pergalės, bent jau artimiausiu metu“, – žurnalistams sakė JAV atstovas.

Rusija kartu su Iranu remia B. al-Assadą, o 2015 m. Maskva dislokavo pajėgas Sirijoje, kad padėtų B. al-Assadui sutriuškinti sukilėlius bei „Islamo valstybės“ (ISIS) ekstremistus.

Pernai gegužę J. Jeffrey'is kartu su JAV valstybės sekretoriumi Mike'u Pompeo Sočyje su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu aptarė būdus spręsti Sirijos konfliktą.

Vis dėlto, nuo tada Jungtinių Tautų (JT) remiamas Sirijos Konstitucijos reformos sprendimas nebuvo išjudintas iš mirties taško. Sirijos pilietiniame kare nuo 2011 m. žuvo daugiau nei 380 tūkst. žmonių.
Praėjusių metų pabaigoje Sirijos vyriausybinės pajėgos pradėjo paskutinio sukilėlių bastiono Idlibo puolimą, kuris buvo sustabdytas tik Rusijai ir Turkijai paskelbus paliaubas.

J. Jeffrey'io teigimu, Rusijai itin kliūva labai prasta Sirijos ekonominė situacija.

J. Jeffrey'is citavo įtakingo Sirijos verslininko Rami Makhloufo – B. al-Assado pusbrolio, kuris įprastai neprieštarauja prezidentui – pranešimą feisbuke. R. Makhloufas apkaltino Sirijos kariuomenę suimant jo įmonių darbuotojus ir sukritikavo valstybės reikalavimą, kad jam priklausanti didžiausia Sirijos ryšio operatorė „Syriatel“, sumokėtų daugiau mokesčių.

„Tai atskleidžia vidinius nesutarimus viename baisiausių XXI a. režimų. Tikimės, kad tai rodo, jog ateityje bus dar daugiau nesutarimų ir šis blogio režimas suirs“, – tvirtino J. Jeffrey'is.