„Pandemija toliau kelia neapykantos ir ksenofobijos, atpirkimo ožių ieškojimo ir panikos kėlimo cunamį“, – rašoma JT vadovo išplatintame pareiškime.

„Internete ir gatvėse juntamas sustiprėjęs nusistatymas užsieniečių atžvilgiu. Pasklido antisemitiškų sąmokslo teorijų, pasitaikė su COVID-19 susijusių išpuolių prieš musulmonus“, – rašo A. Guterresas.

Pasak jo, migrantai ir pabėgėliai „juodinami kaip užkrato šaltinis ir neturi galimybės gauti gydymo paslaugų“.

Tuo tarpu „pasirodė niekingų memų“, esą vyresnio amžiaus žmonės, viena iš labiausiai pažeidžiamų visuomenės grupių, „taip pat yra mažiausiai reikalingi“, sakė JT vadovas.

Be to, „žurnalistai, informatoriai, sveikatos priežiūros profesionalai, pagalbos darbuotojai ir žmogaus teisių gynėjai puolami už tai, kad tiesiog atlieka savo darbą“, pažymėjo jis.

A. Guterresas paragino „dėti visas įmanomas pastangas, kad visame pasaulyje būtų padarytas galas neapykantos retorikai“. Anot jo, svarbus vaidmuo tenka švietimo įstaigoms, turinčioms mokyti jaunus žmones „skaitmeninio raštingumo“.

JT vadovas taip pat paragino „žiniasklaidą, ypač socialinius tinklus valdančias bendroves, dėti daugiau pastangų surasti ir pašalinti rasistinį, mizoginišką ir kitokį žalingą turinį“.