„Prezidentas Trumpas dar kartą užtikrino, kad Jungtinės Valstijos yra įsipareigojusios vykdyti veiksmingą ginklų kontrolę, apimančią ne tik Rusiją, bet ir Kiniją, ir tikisi būsimų diskusijų, kad būtų išvengta brangių ginklavimosi varžybų “, – sakoma pranešime.

D. Trumpas ir V. Putinas telefonu taip pat aptarė pasaulinę koronaviruso pandemiją, nurodė Baltieji rūmai.

„Prezidentas Trumpas pakartojo, kad JAV sunkiai dirba besirūpindamos amerikiečiais namuose, taip pat yra pasirengusios suteikti pagalbą visoms šalims, kurioms to reikia, įskaitant Rusiją“, – sakoma pranešime.

Rusija ir JAV, kurios buvo keturis dešimtmečius trukusio Šaltojo karo priešininkės, pernai nutraukė 1987 metais pasirašytą Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų (INF) sutartį, dėl jos žlugimo kaltindamos viena kitą.

Ši sutartis laikyta vienu iš pasaulinio saugumo kertinių akmenų, tad jai iširus padidėjo nuogąstavimai dėl galinčių prasidėti naujų ginklavimosi varžybų.

Be to, Vašingtonas grasina atsisakyti 2010 metų naujosios Strateginės ginkluotės mažinimo (START) sutarties, kai kitais metais baigsis jos terminas.

Naujoji START sutartis, ribojanti Vašingtono ir Maskvos branduolinių galvučių skaičių, laikoma paskutine svarbia sutartimi, užtikrinančia, kad šių šalių arsenalai nepasiektų Šaltojo karo piko.

Tačiau D. Trumpas reikalauja, kad Kinija būtų įtraukta į būsimą susitarimą, teigdama, kad Pekino raketų ir branduolinės galimybės sparčiai plečiasi.