Rekordinė siunta buvo aptikta iš Ekvadoro išsiųstuose dviejuose konteineriuose, ir liudija, kad ryklio pelekų, patiekiamų per vestuvių pokylius daugelyje kinų bendruomenių, paklausa nekrenta.

Miesto muitinės departamentas trečiadienį pristatė konfiskuotą „laimikį“, ir pareiškė, kad jis viršijo ankstesnius rekordus pagal svorį.

„Kiekviena siunta, sverianti po 13 tonų, viršijo ankstesnį rekordą, kai 2019 metais buvo konfiskuota 3,8 tonos ryklių pelekų“, – žurnalistams sakė muitinės pareigūnas Danny Cheungas.

Didžioji dalis pelekų buvo pašalinta nuo jūrų lapių ir šilkinių ryklių – dviejų nykstančių rūšių. Buvo sulaikytas ir vėliau paleistas už užstatą, kol vykdomas ikiteisminis tyrimas, vienas 57 metų vyras.

Ryklių – vienų pavojingiausių vandenynų plėšrūnų – populiacijos pastaraisiais dešimtmečiais reikšmingai sumažėjo dėl jų medžioklės ir žvejybos ūdomis.

Medžioklės metu rykliams dažnai nupjaunami pelekai, o mirtinai sužaloti gyvūnai išmetami atgal į vandenį, siekiant gauti kuo didesnį pelną.

Džiovinti pelekai parduodami už nemažas sumas; iš jų dažniausiai ruošiama sriuba, patiekiama per pokylius.

Honkonge nedraudžiama prekiauti ryklių pelekais ir juos vartoti, tačiau tam būtina gauti leidimą.

Dėl daugelį metų aplinkosaugininkų ir tokių garsenybių kaip kinų krepšinio žvaigždė Yao Mingas vykdomų agitavimo kampanijų šis patiekalas nebėra toks populiarus tarp jaunesnių Kinijos, Makao, Honkongo ir Taivano gyventojų.

Tačiau jis tebėra populiarus tarp vyresnių kartų atstovų, o daugelis žinomų restoranų ir viešbučių tebesiūlo patiekalą klientams.

2018-aisiais Pasaulio gamtos fondo (WWF) atlikta apklausa rodo, kad tais metais septyni iš dešimties Hong Kongo gyventojų valgė ryklio pelekus.

„Ryklių pelekų vartojimas vis dar turi didelę kultūrinę vertę, ypač per vestuves, verslo renginius ir šeimos susibūrimus, pavyzdžiui minint artėjančią Motinos dieną“, – naujienų agentūrai AFP sakė WWF vyresnioji gamtosaugos pareigūnė Gloria Lai Pui-yin.

Pasak jos, kai kurie restoranai ir viešbučiai buvo pasirašę WWF pasižadėjimą nesiūlyti „jokių ryklio pelekų“, tačiau daugelis iš tikrųjų neatsisakė šios praktikos.

Aplinkosaugos organizacijos „WildAid“ skaičiavimais, kasmet prekybos tikslais užmušami maždaug 73 mln. ryklių.

Šios grupės atliktas tyrimas rodo, kad žemyninėje Kinijoje pelekai vartojami gerokai rečiau, tačiau Tailande, Vietname ir Indonezijoje jų paklausa vis auga.

Dėl savo judraus uosto ir plačių tarptautinių ryšių Honkongas jau ilgą laiką yra vienas pagrindinių prekybos laukiniais gyvūnais ir narkotikų kontrabandos maršrutas.

Šiame pusiau autonominiame mieste nykstančių rūšių importavimas neturint licencijos laikomas nusikaltimu, už kurį baudžiama iki 10 metų kalėjimo bei 10 mln. Honkongo dolerių (1,2 mln. eurų) bauda.