Jeigu „ankstyvojo“ Prancūzijos paciento teigiamas testas bus patvirtintas, tai reikš, kad koronavirusas Europoje galėjo atsirasti mėnesiu anksčiau, nei skelbė Pasaulio sveikatos organizacija (PSO).

Kaip skelbia BBC, gruodžio užsikrėtimo atvejis Prancūzijoje buvo aptiktas atlikus pakartotinį paciento seno ėminio testą. Apie tai, kad naujasis tyrimas buvo teigiamas, pranešė paciento gydytojas Yvesas Cohenas.

Informacija apie pirmuosius užsikrėtimo virusu atvejus labai svarbi norint suprasti epidemijos eigą.

Pasaulio sveikatos organizacijos teigimu, galėjo būti ir daugiau nenustatytų COVID-19 atvejų. PSO atstovas Christianas Lindmeieris paragino nacionalines sveikatos apsaugos tarnybas iš naujo patikrinti ligoninių kartotekas, siekiant geriau suprasti, kaip plinta virusas.

Kaip BBC tarnybai teigė Prancūzijos sveikatos apsaugos ministerija, vyriausybė kol kas tikrina ankstyvąjį atvejį, apie kurį pranešė Y. Cohenas, bet, iškilus būtinybei, atliks tyrimą.

Kur dar?


Prancūzija nėra vienintelė šalis, kurioje kalbama apie ankstyvuosius užsikrėtimo atvejus. Prieš dvi savaites vieno paciento skrodimas Kalifornijoje parodė, kad pirmoji mirtis JAV teritorijoje, susijusi su koronavirusu, užregistruota beveik mėnesiu anksčiau, nei manyta.

Antradienį pranešimą apie ankstyvuosius COVID-19 atvejus paskelbė ir vyriausiasis Švedijos epidemiologas Andersas Tegnellas. Pasak jo, ankstyvieji COVID-19 atvejai, nustatyti europiečiams, atvykusiems iš Kinijos, neturėtų stebinti ekspertų.

Tačiau straipsnio pradžioje minėtas pacientas, kurį gydė Y. Cohenas, sako nesuprantantis, kur galėjo užsikrėsti. Prieš susirgdamas jis niekur nekeliavo.

Amirouche'as Hammaras

Kas žinoma apie „ankstyvąjį“ atvejį Prancūzijoje?


Gydytojas Yvesas Cohenas vadovauja netoli Paryžiaus esančių „Avicenne Jean-Verdier“ klinikų grupės ligoninių reanimacijos skyriams. Pasak jo, „ankstyvasis“ pacientas buvo 43-ejų metų vyras iš Bobinji miesto, esančio į šiaurės rytus nuo Paryžiaus.

BBC „Newsday“ programai Y. Cohenas teigė, kad pacientas užsikrėtė maždaug gruodžio 14–22 dienomis – koronaviruso simptomai gali pasireikšti per 5–14 dienų po užsikrėtimo.

Pacientas Amirouche‘as Hammaras į ligoninę buvo paguldytas gruodžio 27 dieną, jį kamavo sausas kosulys, temperatūra ir sunkus kvėpavimas. Šie simptomai vėliau buvo įvardyti kaip pagrindiniai koronaviruso požymiai.

Tai įvyko likus keturioms dienoms iki PSO regioninio skyriaus Kinijoje pranešimų apie pacientus Kinijos mieste Uhane, sergančius neaiškios kilmės pneumonija.

Interviu Prancūzijos televizijai BFMTV A. Hammaras sakė, kad prieš hospitalizaciją niekur nebuvo išvykęs iš Prancūzijos. Pasak Y. Coheno, A. Hammaro vaikai taip pat užsikrėtė, o žmonai jokių simptomų nepasireiškė.

Gydytojas pažymėjo, kad A. Hammaro žmona dirbo prekybos centre netoli Šarlio de Golio oro uosto ir ten galėjo kontaktuoti su žmonėmis, atvykusiais iš Kinijos.

„Mūsų manymu, ji galėjo persirgti be simptomų“, – sako gydytojas Y. Cohenas.

Ką tai reiškia?


Ar įmanoma, kad koronavirusas keliavo po Europą jau 2019 metų pabaigoje, likus kelioms savaitėms iki tos dienos, kai čia buvo pripažinta jo grėsmė? Ši versija atsirado po to, kai prancūzų gydytojas papasakojo apie pacientą su koronaviruso simptomais, kuris į jį kreipėsi iškart po Kalėdų.

Kaip tai keičia mūsų dabartinės pandemijos supratimą? Galimas daiktas, pakartotiniai testai bus neigiami ir paaiškės, kad teigiamas testas buvo klaida. Jeigu taip, niekas nesikeičia. Bet jeigu teigiamas rezultatas buvo teisingas, tai gali reikšti, kad virusas netrukdomas plito Europoje, kol visi stebėjo situaciją Uhane.

Europos laboratorijos, disponuojančios pacientų su panašiais simptomais tyrimais, greičiausiai turės juos dar kartus patikrinti dėl koronaviruso, kad turėtų daugiau informacijos apie šią ligą.

Kodėl tai svarbu?

Iki šiol ekspertai manė, kad trys koronaviruso atvejai, užfiksuoti Prancūzijoje sausio 24 dieną, buvo pirmieji šalyje. Du iš susirgusiųjų buvo ką tik atvykę iš Uhano, o trečiasis – jų šeimos narys.

Kaip manyta anksčiau, pirmasis viruso perdavimas iš žmogaus žmogui Europoje užfiksuotas Vokietijoje. Vokietis užsikrėtė nuo iš Uhano parskridusios kolegės sausio 19–22 dienomis.

Edinburgo universiteto veterinarijos epidemiologijos profesoriaus Rowlando Kao nuomone, „ankstyvojo“ paciento nustatymas pabrėžia, kaip greitai virusas, kilęs gana tolimame regione, gali paplisti po visą pasaulį.

„Tai reiškia, kad mes galime turėti labai mažai laiko, jog įvertintume situaciją ir priimtume sprendimus“, – sako R. Kao.

Kaip BBC tarnybai sakė gydytojas Yvesas Cohenas, sprendimą dar kartą patikrinti pacientus su pneumonijos požymiais, hospitalizuotus gruodžio 2–sausio 16 dienomis, jis priėmė pats.

Y. Cohenas ištyrė keturiolika pacientų,kurių pneumonijos testai buvo neigiami. Jų tyrimai buvo patikrinti dėl COVID-19.

Iš keturiolikos mėginių buvo nustatytas tik vienas teigiamas koronaviruso rezultatas. Pakartotinis testas taip pat buvo teigiamas. Paciento krūtinės ląstos magnetinio rezonanso tomografija taip pat priminė pacientų su COVID-19 tomografijos vaizdą.

Išsamesnė ataskaita apie „ankstyvąjį“ pacientą bus publikuota žurnale „International Journal of Antimicrobial Agents“, pridūrė Y. Cohenas.

Kada atsirado pirmasis atvejis Kinijoje?


Apie tai, kad pirmasis atvejis Kinijoje atsektas anksčiau, nei skelbta oficialiai, rašė ir „South China Morning Post“.

Pirmasis ligos, šiandien visiems gerai žinomos kaip COVID-19, atvejis Kinijoje nustatytas dar lapkričio 17 dieną, rodo vyriausybės duomenys, su kuriais susipažino minėtas leidinys.

Kinijos pareigūnai sako, jog kol kas jiems pavyko nustatyti 266 žmones, naujuoju koronavirusu užsikrėtusius dar praeitais metais. Visi jie tam tikra prasme buvo atsidūrę medikų akiratyje. Dalis atvejų nustatyta atgaline data, ištyrus įtariamų pacientų mėginius.

Interviu su gerai informuotais šaltiniais iš medikų bendruomenės leidžia daryti išvadą, kad Kinijos gydytojai tik gruodžio pabaigoje susiprato turintys reikalų su nauju virusu.

Nuo tada, kai Kinijos Uhano mieste sausį prasidėjo viruso epidemija, po dviejų mėnesių virtusi pasauline sveikatos krize, mokslininkai stengiasi sudaryti pirminio COVID-19 plitimo modelį.

Supratimas, kaip virusas išplito, kaip nenustatyti ir nedokumentuoti atvejai prisidėjo prie užkrato plėtros, anot ekspertų, padėtų geriau suprasti dabartinės grėsmės mastą.

Remiantis vyriausybės duomenimis, su kuriais galėjo susipažinti žurnalistai, 55 metų Hubėjaus provincijos gyventojas galėjo būti pirmasis, lapkričio 19 dieną užsikrėtęs koronavirusu.

Nuo tada kiekvieną dieną užfiksuota bent po penkis naujus atvejus. Gruodžio 15 dieną infekuotųjų skaičius pasiekė 27, o pirmasis dviženklio skaičiaus ūgtelėjimas užfiksuotas gruodžio 17 dieną. Gruodžio 20 dieną patvirtintų atvejų skaičius pasiekė 60.

Gruodžio 27 dieną Hubėjaus provincijos ligoninės gydytojas Zhangas Jixianas Kinijos pareigūnus informavo, kad ligą sukelia naujas koronavirusas. Tą dieną sirgo jau 180 žmonių, nors tuo metu medikai žinojo ne apie visus ligos atvejus. Paskutinę 2019 metų dieną patvirtintų atvejų skaičius užkopė iki 266, pirmąją 2020 metų dieną – iki 381.

Nors vyriausybinės ataskaitos neviešinamos plačiajai visuomenei, jos suteikia vertingų užuominų, kaip pirmosiomis dienomis plito virusas ir koks buvo plitimo greitis.

Dabar mokslininkai stengiasi nustatyti pirmąjį asmenį, susirgusį COVID-19. Tai jiems padėtų atsekti pirminį naujojo koronaviruso šaltinį. Spėjama, kad virusą žmogui perdavė laukinis gyvūnas.

Iš pirmų devynių lapkritį nustatytų atvejų – susirgę keturi vyrai ir penkios moterys – nė vienas nėra pirmasis pacientas. Jų visų amžius – nuo 39 iki 79 metų, tačiau nežinoma, ar jie yra Uhano gyventojai. Tikėtina, kad būta susirgimų, prasidėjusių dar anksčiau, nei nurodo valstybiniai duomenys.

Kaip nurodoma Pasaulio sveikatos organizacijos puslapyje internete, pirmasis patvirtintas COVID-19 atvejis Kinijoje buvo užfiksuotas gruodžio 8 dieną, tačiau organizacija pati ligos nestebi ir neseka, o kliaujasi valstybių suteikiama informacija.

Medicininiame žurnale „The Lancet“ skelbiamoje publikacijoje, kurią parengė medikai iš Uhano miesto ligoninių, kur gydyti pirmieji COVID-19 pacientai, pirmosios infekcijos data nurodyta gruodžio 1-oji.

Pirmasis informaciją paskelbęs mokslų daktaras Ai Fenas „People“ per interviu, kuris vėliau buvo cenzūruotas, sakė, kad tyrimai atskleidė, jog Uhano centrinės ligoninės pacientui gruodžio 16 dieną nustatytas naujas koronavirusas.

Kitų gydytojų pasakojimai leidžia teigti, kad Uhano medikų bendruomenė apie ligą sužinojo gruodžio pabaigoje.

Anksčiau skelbta, kad, nors miesto medikai gruodžio pabaigoje ir ėmė įtariamų apsikrėtusiųjų mėginius, jie negalėjo patvirtinti gautų rezultatų, nes tam kišo koją biurokratiniai kliuviniai, pavyzdžiui, būtinybė gauti Kinijos ligų kontrolės ir prevencijos centro sutikimą būtų procesą užvilkinusi mažiausiai kelias dienas. Be to, jiems buvo nurodyta neatskleisti informacijos visuomenei.

Dar sausio 11 dieną Uhano sveikatos priežiūros pareigūnai tvirtino, kad tėra 41 patvirtintas atvejis.