„Pradėsime radiacinės, cheminės ir biologinės saugos ekspertų patraukimą iš Italijos“, – trečiadienį susitikime su kariuomenės lyderiais sakė gynybos ministras Sergejus Šoigu.

Pasak jo, kariuomenė surengs ceremoniją, skirtą paminėti kariuomenės misijos pabaigą. S. Šoigu taip pat paprašė teikti „siūlymus paaukštinti kariuomenės personalą, gydytojus ir visus tuos, kurie prisidėjo prie Italijos miestų ir pastatų dezinfekcijos“.

Rusijos nusiuntė karinius lėktuvus su specialistais ir apsauginėmis priemonėmis, be kita ko, Italijai, Kinijai ir Jungtinėms Valstijoms. Kai kurie rusai sukritikavo valdžią dėl tokių svarbių išteklių naudojimo geopolitniais sumetimais.

Maskva kovą tvirtino, kad į Italiją nuvyko apie 100 virusologijos specialistų, kurie turi patirties kovojant su Ebolos virusu ir afrikiniu kiaulių maru, taip pat nugabenta apsauginių priemonių.

Vis dėlto, Italijos žiniasklaida netrukus paskelbė, kad didžioji dalis atsiųstų apsauginių priemonių yra netinkamos, dėl ko kilo diplomatinis ginčas.

„80 proc. Rusijos priemonių Italijoje yra absoliučiai bevertės arba menkos vertės. Trumpai tariant, tai – veikiau pretekstas“, – dienraščiui „La Stampa“ sakė neįvardytas šaltinis.

Šaltinis teigė, kad tarp Rusijos atsiųstų išteklių yra dezinfekcinių priemonių, sterilizuoti skirta laikina lauko laboratorija, taip pat yra kitos panašios įrangos bei priemonių.

Dienraščio „La Stampa“ šaltiniai tvirtino, kad V. Putinas šiuo pagalbos paketu, pavadintu „Iš Rusijos – su meile“, išnaudoja geopolitines ir diplomatines galimybes, o G. Conte priėmė pagalbą siekdamas užsitikrinti gerus asmeninius santykius su Maskva.

Pernai liepą Italijoje lankėsi Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, kuris dažnai pabrėždavo savo draugystę su buvusiu Italijos premjeru Silvio Berlusconiu.

Delfi jau rašė, kad kovo 22 d. Rusija pradėjo vykdyti „pagalbos Italijai kampaniją“ – savo pajėgų lėktuvais nuskraidino medicininių priemonių ir personalo, esą padėsiančių kovoti su koronaviruso plitimu.

Tai buvo padaryta gavus Rusijos prezidento V. Putino nurodymą. Toks žingsnis įvardytas kaip geros valios gestas. Maskva pagalbos akciją pavadino „Iš Rusijos – su meile“.

Netrukus po V. Putino pokalbio su Italijos ministru pirmininku G. Conte ir vėlesnio šalių gynybos ministrų susitarimo iš Maskvos regione veikiančios oro operacijų bazės ėmė kilti gigantiški kariniai lėktuvai „Il-76“.

Remiantis Kremliaus perduota informacija, „V. Putinas išreiškė palaikymą Italijos lyderiams ir itin sudėtingoje situacijoje atsidūrusiems žmonėms, be to, nutarė patenkinti Italijos pagalbos prašymą“.

„Giuseppe Conte išreiškė nuoširdžiausią padėką už veiksmus, kurių Rusija ėmėsi siekdama suteikti paramą Italijai šiuo ypač sunkiu jai momentu“, – nurodoma Kremliaus pranešime.

Pastaraisiais metais teko pastebėti ne vieną Maskvos bandymą palaikyti glaudžius santykius su Italija – NATO ir Europos Sąjungos nare. Rusija yra prašiusi Romos įkalbėti ES atšaukti sankcijas, paskelbtas dėl Krymo aneksijos 2014-aisiais. Vis dėlto sankcijos liko galioti.

Medicininių priemonių Italija gavo ir iš koronaviruso protrūkio epicentru tapusios Kinijos. Rusijos gynybos ministerijos išplatintame televizijos reportaže buvo matyti ne mažiau kaip septynios karinės transporto priemonės, įskaitant didžiulius sunkvežimius, kuriomis atgabenti į lėktuvus keliausiantys kroviniai.

Ir ant lėktuvų, ir ant sunkvežimių puikavosi didžiuliai lipdukai su širdelės formos Rusijos bei Italijos vėliavomis ir užrašais „Iš Rusijos – su meile“ rusų ir italų kalbomis.