Per pastarąją parą Rusijoje užfiksuota 11 231 naujų Covid-19 atvejų.

Iš viso užsikrėtusiųjų šalyje 177 160. Rusija pagal užsikrėtimo koronavirusine infekcija COVID-19 atvejų skaičių iš septintos vietos šoktelėjo į penktą, aplenkdama Vokietiją ir Prancūziją.

Rusija tapo nauju viruso židiniu ir pastarosiomis dienomis fiksuoja daugiausiai naujų susirgimo atvejų visoje Europoje.


Rusijoje per praėjusią parą užregistruota daugiau kaip 11 tūkst. naujų COVID-19 atvejų ir tai didžiausias skaičius nuo pat ligos protrūkio šalyje pradžios, ketvirtadienį pranešė kovos su virusu operatyvinis štabas.

„Praėjusią parą Rusijoje patvirtintas 11 231 koronaviruso infekcijos COVID-19 atvejis 84 regionuose, įskaitant 5 471 (48,7 proc.) aktyviai išaiškintą atvejį be klinikinių apraiškų“, – sakoma pranešime.

Iš viso Rusijoje jau nustatyta 177 160 COVID-19 atvejų, nurodė štabas. Pagal šį skaičių Rusija ketvirtadienį pakilo į penktą vietą pasaulyje, per parą aplenkusi Vokietiją, kurioje užregistruota 168,1 tūkst. atvejų, ir Prancūziją, kur užsikrėtimo atvejų yra 173,2 tūkst., rodo JAV įsikūrusio Johnso Hopkinso universiteto duomenys.

Rusija šiuo metu atsilieka tik nuo JAV (1,23 mln. atvejų), Ispanijos (220,3 tūkst.), Italijos (214,4 tūkst.) ir Didžiosios Britanijos (201,6 tūkstančio).

Tačiau pagal paros naujų atvejų skaičių – 11,1 tūkst. – Rusija dalijasi antra vieta pasaulyje su Brazilija (taip pat 11,1 tūkst. atvejų). Pirmoje vietoje šiuo atžvilgiu yra JAV, kuriose per parą nustatyta 24,2 tūkst. naujų COVID-19 atvejų.

Didžiojoje Britanijoje per parą nustatyta maždaug 6 tūkst. naujų atvejų, Italijoje – maždaug 1,5 tūkst., Ispanijoje – maždaug tūkstantis.

Maskvoje per pastarąsias 24 val. patvirtinti 6 703 nauji COVID-19 atvejai, sakoma Rusijos operatyvinio štabo pranešime. Bendras užsikrėtusiųjų skaičius sostinėje padidėjo iki 92 676.

Per praėjusią parą Rusijoje mirė 88 COVID-19 pacientai, įskaitant 39 Maskvoje. Bendrai šalyje mirė 1 625 koronavirusu užsikrėtę žmonės.

Per parą pasveiko ir iš ligoninių buvo išrašyti 2 476 pacientai, įskaitant 769 Maskvoje. Per visą protrūkio laiką Rusijoje pasveiko 23 803 COVID-19 sirgę žmonės.

Rusijoje užregistravus per parą nustatomų užsikrėtimo atvejų rekordą, oficialus mirties nuo COVID-19 atvejų skaičius šalyje yra labai mažas, palyginti su kitomis Europos šalimis.

Pareigūnai sako, kad dėl masinio testavimo nustatoma daug žmonių, kuriems pasireiškia nesunkūs simptomai, tačiau kai kas mano, kad taip yra dėl mirties atvejų skaičiavimo metodikos.

„Jei kas nors, kam diagnozuota COVID-19, miršta nuo infarkto, tai oficiali mirties priežastis bus infarktas“, – sakė Sergejus Timoninas iš Maskvoje veikiančios Aukštosios ekonomikos mokyklos.

„Kitaip tariant, ne visi koronavirusu užsikrėtusių žmonių mirties atvejai bus įtraukti į sąrašus kaip mirties nuo koronaviruso atvejai“, – sakė S. Timoninas, šio universiteto Tarptautinės laboratorijos populiacijos ir sveikatos klausimams vadovo pavaduotojas.

Daug rusų ginčijo skelbiamus skaičius, ir tai paskatino Sveikatos apsaugos ministeriją bei Federalinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą („Rospotrebnadzor“) šią savaitę pareikšti, kad pateikiami skaičiai atspindi spartų šalies atsaką į pandemiją.

„Rospotrebnadzor“ pareiškime pažymėjo, kad „Rusija yra antroje vietoje pasaulyje pagal testų skaičių – daugiau kaip 4,46 milijono“. Pirmoje vietoje yra Jungtinės Valstijos.

„Rospotrebnadzor“ nurodė, kad dėl to Rusija galėjo „identifikuoti ir greitai izoliuoti lengva forma sergančius pacientus, taip pat tuos, kuriems simptomai nepasireiškia, o tai reikšmingai sumažino viruso plitimą visuomenėje ir kai kuriose rizikos grupėse“.

Remiantis trečiadienį paskelbtais sociologinių tyrimų bendrovės „Levada Centr“ duomenimis, nuo krizės pradžios V. Putino populiarumo reitingas pasiekė istorines žemumas: balandį jis nusmuko iki 59 proc., tuo metu kovą jis siekė 63 procentus.

Trečiadienį kultūros ministrė Olga Liubimova tapo dar viena aukšto rango pareigūne, kuriai buvo patvirtinta koronavirusinė infekcija. Anksčiau dėl COVID-19 buvo hospitalizuotas premjeras Michailas Mišustinas ir statybų ministras Vladimiras Jakuševas.

Kalbėdamas naujausiame vyriausybės posėdyje V. Putinas liepė regionų gubernatoriams rengti planus dėl laipsniško karantino švelninimo, bet paragino nesielgti skubotai, kad būtų galima išvengti naujos susirgimų bangos.

„Neturėtume užbėgti sau už akių“, – pabrėžė valstybės vadovas ir pridūrė, jog suvaržymai tam tikruose regionuose turėtų ir toliau galioti ir net sugriežtėti.

„Net mažiausios klaidos kaina būtų mūsų žmonių saugumas, gyvybės ir sveikata, – pareiškė jis. – Turėtume judėti į priekį laipsniškai.“

Pasak V. Putino, M. Mišustinui tebėra pakilusi temperatūra, tačiau jis sveiksta ir kasdien palaiko ryšį su prezidentu.

Rusijoje visuotinis karantinas galioja iki gegužės 11 dienos.

Maskvos meras Sergejus Sobianinas pareiškė, kad nurodymas likti namuose galios ir suėjus šiam terminui, tačiau pramoninėms ir statybų įmonėms bus leista atnaujinti veiklą.

„Tai svarbu miesto ekonomikai ir labai svarbu šalies ekonomikai“, – pabrėžė S. Sobianinas.

S. Sobianino teigimu, sunkiai sergančių pacientų skaičius mieste pastarąsias dvi savaites lieka stabilus, o bendras infekuotųjų skaičius auga dėl plečiamo testavimo dėl COVID-19 masto.

Užsikrėtimo atvejų skaičius Rusijoje nuo sekmadienio auga daugiau nei 10 000 per dieną, priešingai nei Vakarų Europos šalyse, kur jau pradedama švelninti apribojimus.

Pasak rusų sveikatos apsaugos ministro Michailo Muraškos, maždaug 80 tūkst. žmonių šiuo metu yra hospitalizuoti, o per 1 000 yra prijungti prie plaučių ventiliavimo aparatų.

Nors užkratas greitai plinta, mirtingumo lygis Rusijoje lieka žemas, palyginti su kitomis šalimis, kur fiksuojami panašūs užsikrėtimo atvejų skaičiai.

Pareigūnai atkreipia dėmesį į laiku priimtą sprendimą uždaryti šalies sienas, taip pat testavimą ir infekuotųjų sekimą plačiu mastu, tačiau kritikai abejoja dėl pateiktų skaičių patikimumo.

Nors vyriausybė jau paskelbė keletą priemonių ekonomikai palaikyti, ji kaltinama nepakankamai remiant eilinius rusus, prasidedant užsitęsti galinčiam ekonomikos nuosmukiui.

Kai kurių ekonomistų nuomone, Maskvai reikėtų labiau remti gyventojus iš valstybinio fondo, kur sukaupta maždaug 150 mlrd. dolerių.

Tačiau kaip pareiškė verslo dienraščio „Vedomosti“ cituotas finansų ministras Antonas Siluanovas, vyriausybė nenori išleisti per daug šio fondo lėšų.

„Būtų neteisinga išeikvoti jį per dvejus metus“, – teigė A. Siluanovas.

Maskvos valdžia ėmėsi griežtų izoliavimo priemonių: gyventojams leidžiama palikti namus tik norint apsipirkti artimiausioje parduotuvėje, pavedžioti augintinius ar išvykti į darbą būtiniausiose įmonėse turint leidimą.

Vyriausybė patikino, kad ligoninėse netrūksta lovų, tačiau sostinės valdžia tebesiruošia atidaryti kelias laikinas ligonines daugiau kaip 12 mln. gyventojų turinčio miesto apylinkėse.

Kai kurie medikai skundžiasi apsauginių priemonių stygiumi, ir teigia, kad Rusijoje miršta daugiau jų kolegų nei kitose valstybėse.

Grupė Rusijos gydytojų neseniai paskelbė internete nuo COVID-19 mirusių medikų, įskaitant dalį dirbusių Baltarusijoje, sąrašą, kuriame trečiadienį nurodomi 111 vardų.