„Nesame tikri, bet yra svarių įrodymų, kad [užkratas] pasklido iš laboratorijos. Tie pareiškimai gali būti abu teisingi“, – žurnalistams sakė M. Pompeo.

„Amerikiečiams ir toliau kyla pavojus, nes mes nežinome,.. ar tai prasidėjo laboratorijoje ar dar kur nors“, – sakė jis.

„Yra lengvas būdas į tai atsakyti – skaidrumas, atvirumas – tai yra tai, ką daro šalys, kai tikrai nori dalyvauti sprendžiant pasaulinės pandemijos problemą“, – kalbėjo JAV diplomatijos vadovas.

Anksčiau trečiadienį Kinija atskirto JAV valstybės sekretoriui M.Pompeo dėl jo savaitgalio pareiškimo, esą naujasis koronavirusas pasklido iš laboratorijos Uhane, nurodžiusi, kad jis „neturi jokių įrodymų“ tokiems kaltinimams pagrįsti.

M. Pompeo sekmadienį sakė, jog esama „daugybės įrodymų“, kad koronavirusas pasklido iš laboratorijos Kinijoje. Šis pareiškimas dar padidino įtampą tarp Vašingtono ir Pekino dėl pastarojo veiksmų reaguojant į protrūkį.

„Manau, šiuo reikalu turėtų užsiimti mokslininkai ir medicinos profesionalai, o ne politikai, meluojantys vidaus politikos tikslais“, – per spaudos konferenciją sakė Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Hua Chunying.

M. Pompeo priklauso stovyklai JAV pareigūnų, kurie laikosi pozicijos, kad virusas SARS-CoV-2 galėjo pasklisti iš Uhano virusologijos institute esančios slaptos laboratorijos, kurioje atliekami tyrimai su pačiomis pavojingiausiomis infekcijomis.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) M. Pompeo kaltinimus pavadino „spėjimais“, o JAV administracijos vyriausiasis epidemiologas praėjusią savaitę pareiškė, jog visi turimi įrodymai rodo natūralią viruso kilmę.

Dauguma ekspertų mano, kad viruso SARS-CoV-2 kilmė yra gamtinė: jis atsirado šikšnosparniuose, o žmonėms galėjo būti perduotas per kitą rūšį, pavyzdžiui, pangolinus – nykstančius gyvūnus, kurių mėsa parduodama laukiniais gyvūnais prekiaujančiuose turguose.