Didelio masto operacija buvo vykdoma 103 šalyse. Per ją buvo konfiskuota įvairių istorinių laikotarpių monetų, archeologinių radinių, keramikos dirbinių, ginklų, paveikslų ir fosilijų, sakoma pasaulio policijos agentūros pranešime.

Afganistano muitinės pareigūnai Kabulo oro uoste konfiskavo 971 kultūrinę vertybę, turėjusią iškeliauti į Stambulą.

Ispanijos policija, bendradarbiaudama su Kolumbijos pareigūnais, surado virtinę retų ikikolumbinių laikų vertybių, įskaitant unikalią Tumako auksinę kaukę, auksinių statulėlių ir senovinių papuošalų. Šios vertybės buvo vogtos.

„Ispanijoje buvo suimti trys kontrabandininkai, o Kolumbijos pareigūnai per kratas namuose Bogotoje konfiskavo dar 242 ikikolumbinių laikų daiktus – daugiausiai per visą šalies istoriją“, – sakoma pranešime.

Argentinos policija konfiskavo 2 500 senovinių monetų ir atlieka tyrimą dėl jų pardavinėjimo internetu. Tuo metu Latvijos pareigūnai konfiskavo dar 1 375 monetas.

„Organizuotas nusikalstamumas turi daug veidų“, – sakė Interpolo generalinis sekretorius Juergenas Stockas.

„Kultūros vertybių kontrabanda yra vienas iš jų. Tai nėra užburiantis puošnių padirbinėtojų verslas, o tarptautinių nusikaltėlių gaujų (darbas), – kalbėjo Interpolo vadovas. – Kova su ja [kultūros vertybių kontrabanda] yra neatsiejama nuo kovos su narkotikų ar ginklų kontrabanda. Mes žinome, kad (tuo užsiima) tos pačios grupuotės, nes tai neša didelį pelną.“

Prekyba artefaktais taip pat atveria galimybes pinigų plovimui, sukčiavimui ir organizuotų nusikaltėlių tinklų finansavimui, sakė J. Stockas.

Per operaciją, kurią koordinuoja Pasaulio muitinių organizacija, Interpolas ir Europolas, pradėta maždaug 300 tyrimų.

„Teisėsaugos pareigūnai ypatingą dėmesį skiria internetinių prekybos vietų ir pardavimų svetainių stebėjimui, kadangi didelė dalis nelegalios prekybos kultūrinėmis vertybėmis vyksta internetu“, – nurodoma pareiškime.

Iš viso buvo konfiskuota 8 670 kultūrinių vertybių, pardavinėtų internetu. Jos sudaro beveik trečdalį visų per operaciją rastų vertybių.

„Atsižvelgiant į tai, kad tai yra pasaulinio masto reiškinys, pasireiškiantis visose mūsų planetos šalyse – jos gali būti kilmės, tranzito arba paskirties šalimis – labai svarbu, kad visų šalių teisėsaugos pareigūnai su juo kovotų išvien“, – nurodė Interpolas.