Derybos turi prasidėti ketvirtadienį, šaliai sprendžiant, kaip nuo gegužės 18 dienos palaipsniui užbaigti dėl koronaviruso įvestą karantiną.

„Fianna Fail“, „Fine Gael“ ir žaliųjų lyderiai šiandien susitiko ir sutarė pradėti oficialias derybas dėl programos vyriausybei“, – sakė didžiausios partijos parlamente „Fianna Fail“ atstovas.

Premjeras Leo Varadkaras koronaviruso krizę išgyvenančiai šaliai po praėjusių rinkimų vadovauja kaip laikinasis vyriausybės vadovas.

Per vasario 8-osios rinkimus jo centro dešinės „Fine Gael“ gavo tik 35 vietas parlamente ir nukrito į trečią vietą.

„Fine Gael“ istorinė priešininkė „Fianna Fail“, nors taip pat patyrė nuostolių, su 38 vietomis tapo didžiausia parlamentine partija.

„Sinn Fein“, kuri kažkada nebuvo reikšminga ir istoriškai yra siejama su sukarinta Airijos respublikonų armija (IRA), pagerino pozicijas surinkusi 24,5 proc. balsų ir, priblokšdama politikos elitą, tapo antra svarbiausia jėga žemuosiuose parlamento rūmuose.

Tačiau „Sinn Fein“ nerado tinkamų kairiojo sparno partnerių koalicijai, kuri turėtų būtinas 80 vietų, formuoti.

„Fine Gael“, „Fianna Fail“ ir Žaliųjų partija suformuos 85 parlamentarų bloką, jei susitars dėl koalicijos.

Airijos spauda spėliojo, kad šių partijų lyderiai pakaitomis gali dirbti premjero poste.

„Fine Gael“ ir „Fianna Fail“ praėjusį mėnesį paskelbė plačios apimties bendrą dokumentą, kuriuo siekė į derybas dėl koalicijos pritraukti kitų partijų.

„Mums reikia vyriausybės su aiškia dauguma, kuri būtų pakankamai stipri šalies atsigavimo programai parengti ir įvykdyti“, – buvo sakoma dokumente.

Jame taip pat žadėta suformuoti departamentą premjero biure, kuris „siektų konsensuso dėl suvienytos salos“.