Kaip skelbia naviny.by, politikas labai aršiai sureagavo į Baltarusijos vadovo žodžius dėl tariamo šalies Valstybės Dūmos deputatų noro atvykti į Pergalės dienos paradą Minske.

Dieną prieš A.Lukašenka posėdyje pareiškė, kad „mes negalime nukelti gegužės 9-osios parado“. Jis tvirtina, kad kai kurie Rusijos parlamentarai netgi išreiškė norą Pergalės dienos proga apsilankyti Baltarusijos sostinėje.

Kaip „Echo Moskvy“ pareiškė V. Žirinovskis, jeigu jis pats iš Minsko sulauktų tokio kvietimo, tai gali pasakyti, kad „liberaldemokratų frakcija niekur nevažiuos“, nes liberaldemokratai „laikosi dabartinių reikalavimų“.

„Mes pasmerksime visus, kurie nuspręs vykti į Minską. Tai neleistina, tai klaida ir nusikaltimas, kurį daro A. Lukašenka, ir mes prie to nusikaltimo neprisidėsime“, – pareiškė V. Žirinovskis.

Vladimiras Žirinovskis

Anksčiau V. Žirinovskis A. Lukašenkos politiką dėl COVID-19 pavadino „neatsakingu Europos valstybės lyderio elgesiu“: „Aleksandrai Grigorjevičiau, liaukitės, kol dar ne per vėlu“.

Delfi primena, kad Baltarusijos prezidentas sekmadienį pareiškė, kad negali dėl koronaviruso pandemijos atšaukti gegužės 9 dieną planuojamo karinio parado, skirto paminėti Sovietų Sąjungos pergalės Antrajame pasauliniame kare 75-ąsias metines.

„Turiu pasakyti, kad mes negalime atšaukti parado. Tiesiog negalime. Ilgai apie tai galvojau. Žinoma, tai yra emocinis, giliai ideologinis dalykas“, – pareiškė Baltarusijos lyderis, kurį citavo valstybinė naujienų agentūra „BelTA“.

A. Lukašenkos teigimu, „reikia prisiminti, kad tie žmonės (karo dalyviai) mirdavo, galbūt ir nuo virusų, kitų ligų, tačiau jie to nejusdavo ir apie tai negalvodavo, bet mirdavo už mus, kad ir kaip tai pompastiškai skambėtų“.

„Ir pagalvokite, ką žmonės sakys. Gal ne iškart, po dienos, po dviejų, jie pasakys, kad išsigandome“, – teigė valstybės vadovas.

„Jei žmonės nenori, bijo, saugo sveikatą – mes tai suprasime. Šiandien yra pakankamai norinčiųjų – tūkstančių tūkstančiai žmonių nori, kad šis renginys įvyktų“, – pareiškė A. Lukašenka.

Jo tvirtinimu, tarp norinčiųjų pamatyti paradą yra ir ginkluotųjų pajėgų veteranų.

„Karo dalyvių liko visai nedaug. Jie supranta, ir mes turime juos saugoti. Nors jie patys pirmieji pareikalavo, kad juos atvežtų į šį renginį. Žinoma, jiems jau per 90. Pagalvosime, ką su jais daryti“, – sakė prezidentas.

„Aš laikausi savo taktikos – senukus reikia saugoti. Mes visi matome, kad visos tos infekcijos pirmiausia kimba senukams, nors serga ir jauni. Todėl nieko nereikia tempti į šį masinį renginį“, – kalbėjo jis.

A. Lukašenka sakė esąs įsitikinęs, kad šis paradas – „ne pats pavojingiausias renginys epidemiologų ir virusologų požiūriu“.

Pasak A. Lukašenkos, kai kurie Rusijos įstatymų leidėjai išreiškė norą atvykti stebėti Gegužės 9-osios parado Minske.

„Mes tai sveikiname. Tegul atvažiuoja. Jei tam reikia skirti susisiekimo priemonių, mes tuo pasirūpinsime. Mūsų oro uostas – atidarytas. Manau, kad susitarsime su Rusijos vadovybe dėl norinčiųjų apsilankyti pas mus skrydžio. Mes neuždarome durų savo draugams ir broliams“, – kalbėjo Baltarusijos prezidentas.

A. Lukašenka taip pat sakė manantis, kad šią savaitę Minske rengiamame parade „galėtų dalyvauti visų šalių atstovai“.

Baltarusijai „sekasi pažaboti sergamumą“ COVID-19

A. Lukašenka taip pat sakė, kad Baltarusijai „apskritai sekasi pažaboti sergamumą“ koronavirusine infekcija COVID-19.

„Kalbant apie infekcines ligas, mes aiškiai sekame prognozę, kuri man buvo pateikta prieš du mėnesius“, – sekmadienį Minske vykusiame susitikime dėl epidemiologinės situacijos sakė A. Lukašenka.

Jis taip pat sakė, kad Baltarusijoje yra pakankamai asmeninių apsaugos priemonių ir vaistų pacientams, sergantiems COVID-19, gydyti.

„Turime pakankamai vaistų. Taip pat gydymui moderniausiais naujais metodais“, – teigė A. Lukašenka. Anot prezidento, išspręsti visi svarbiausi klausimai, susiję ne tik su gydytojų saugumu ligoninėse, bet ir kitais lygmenimis.