„The New York Times“ pirmadienį paskelbė Sveikatos departamento ir Federalinės nepaprastosios padėties valdymo agentūros (FEMA) parengtą medžiagą, kurioje pavaizduotos dvi diagramos su prierašu „tik tarnybiniam naudojimui“. Remiantis viena jų, prognozuojama, kad naujų koronaviruso atvejų skaičius šalyje iki birelio 1 dienos gali išaugti iki 200 000 per dieną.

Pagal kitą diagramą, ekspertai mano, kad mirčių nuo Covid-19 skaičius iki birželio 1-osios gali padidėti iki maždaug 3 000 per dieną.

Baltieji rūmai paneigė šias prognozes. Jos neatspindi nei koronaviruso darbo grupės Baltuosiuose rūmuose modelių, nei darbo grupės analizuotų duomenų, pareiškė Baltųjų rūmų spaudos atstovo pavaduotojas Juddas Deere‘as.

Jis pabrėžė, kad tai nėra nei Baltųjų rūmų dokumentas, nei jis buvo pristatytas darbo grupei. D. Trumpo gairės dėl laipsniško ekonomikos atvėrimo esą orientuojasi į mokslines išvadas, su kuriomis vyriausybės sveikatos ekspertai sutinka. Aukščiausias D. Trumpo prioritetas esą yra amerikiečių sveikata.

Prezidentas sekmadienio vakarą patikslino savo prognozes dėl Covid-19 aukų JAV. Jis manąs, kad mirusiųjų iš viso bus 75 000-100 000, sakė jis stočiai „Fox News“. Balandžio viduryje D. Trumpas dar kalbėjo apie 60 000-65 000 mirčių.

Antrąjį ketvirtį JAV iždas pasiskolins beveik 3 trln. dolerių

Jungtinių Valstijų iždas paskelbė antrąjį šių metų ketvirtį pasiskolinsiantis rekordiškai daug – net 2,999 trln.– dolerių, daugiausia ekonomikos gelbėjimo programoms dėl koronaviruso pandemijos finansuoti.

Šis lėšų kiekis yra 5 kartus didesnis už ankstesnį ketvirčio rekordą ir gerokai lenkia net metinį skolinimosi mastą. Pavyzdžiui, 2019 fiskaliniais metais JAV vyriausybė pasiskolino tik 1,28 trln. dolerių, teigė Iždo departamento pareigūnai.

Skolinimosi augimą „labiausiai skatina COVID-19 protrūkio padariniai, įskaitant naujas išlaidas asmenims ir verslui paremti, ir atidėti mokesčiai“ teigiama Iždo departamento pranešime.

Kongresas patvirtino beveik 3 trln. dolerių vertės paramos paketus asmenims ir verslui, nes dėl koronaviruso pandemijos buvo sustabdyta didelė dalis ekonominės veiklos. Kongreso patvirtintuose ekonomikos gelbėjimo paketuose įtraukiamos nedarbo išmokos, paskolos smulkiam verslui ir didelėms bendrovėms, kad šios galėtų išsilaikyti ir mokėti atlyginimus darbuotojams.

Be to, kasmetinis balandžio 15 d. terminas pajamų mokesčiui susimokėti buvo atidėtas 3 mėnesiais.
Pasak Iždo departamento, prognozuojant skolinimąsi, buvo įskaičiuoti tik jau priimti įstatymai, todėl tikslus skolos mastas gali būti pakoreguotas.

Trečiąjį metų ketvirtį Iždas ketina skolintis 677 mlrd. dolerių.

Nepaisant didžiulio skolos kiekio, JAV vyriausybei neturėtų kilti problemų ieškant skolos vertybinių popierių pirkėjų, nes tiek vidaus, tiek užsienio investuotojų tarpe JAV iždo obligacijos yra laikomos solidžia ir patikima investicija.