93 metų Josephas Ratzingeris (Jozefas Racingeris) knygoje „Benediktas XVI – Gyvenimas“ („Benedict XVI – A Life“) tvirtina, kad tapo „piktybinio tikrovės iškraipymo“ auka, turėdamas galvoje reakcijas į jo pasisakymus diskusijas provokuojančiais teologiniais klausimais.

Šios knygos ištraukų paskelbė Vokietijos žiniasklaida ir naujų agentūra DPA.

„Vokietijos teologų reakcijos tokios klaidingos ir piktavalės, kad būčiau linkęs apie tai nekalbėti“, – rašo Benediktas XVI.

„Būčiau linkęs neanalizuoti tikrųjų priežasčių, kodėl žmonės nori mane nutildyti“, – priduria jis.

Vokietijos Katalikų Bažnyčia daugelį metų vadovaujama dvasininkų, atviresnių reformoms nei griežti tradicionalistai, prie kurių priskiriamas J. Ratzingeris.

2005-aisiais pontifiku išrinktas ir po nepilnų aštuonerių metų aktyvios popiežiaus tarnystės atsisakęs Benediktas XVI dažnai sulaukia kritikos dėl savo požiūrio į islamą ar tam tikrus socialinius klausimus ir kaltinamas siekiu pakenkti savo įpėdinio pontifiko Pranciškaus pastangoms modernizuoti Bažnyčią.

J. Ratzingeris biografijoje bando paneigti šiuos kaltinimus ir teigia, kad jo „asmeninė draugystė su popiežiumi Pranciškumi ne tik išliko, bet ir sustiprėjo“.

Vasarį Benediktas XVI buvo įtrauktas į Vatikano intrigų verpetą, kai jo asmeninis sekretorius buvo pašalintas iš popiežiaus palydos.

Kai kurie stebėtojai apkaltino popiežių emeritą, kad jis kišasi ten, kur nepriklauso, kai pasirodė jo kartu su ultrakonservatyvių pažiūrų kardinolu Robertu Sarah išleista knyga itin daug karštų diskusijų keliančiu kunigų celibato klausimu.

Kilus pasipiktino audrai Benediktas XVI praėjus 48 valandoms po knygos pasirodymo paprašė pašalinti jo vardą iš bendraautorių sąrašo.

Tačiau popiežius emeritas nesiliovė komentuoti diskusijas keliančių socialinių klausimų ir naujoje biografijoje vėl pažėrė aštrios kritikos tos pačios lyties asmenų santuokoms.

„Prieš šimtmetį visi būtų manę, kad kalbėti apie homoseksualių asmenų santuokas absurdiška. Šiandien visi, kas joms nepritaria, yra atskiriami nuo visuomenės“, – rašo Benediktas XVI.

„Tai pasakytina ir apie abortus bei žmogaus gyvybės kūrimą laboratorijoje“, – rašo jis ir priduria, jog visiškai natūralu žmonėms „bijoti Antikristo dvasinės galios“.