Tai buvo pirmasis požymis, kad regione prasideda bruzdėjimai tarp daugybės užsieniečių darbininkų, dėl COVID-19 krizės praradusių darbą.

Internete buvo paskelbta vaizdo įrašų, kuriuose esą matyti, kaip Kuveito policija naktį naudoja ašarines dujas prieš demonstrantus, anksčiau skandavusius: „Kur mūsų ambasada?“

Valstybinė naujienų agentūra KUNA konfrontaciją pavadino „riaušėmis“, kurias surengė į didžiulę prieglaudą suvaryti egiptiečiai.

„Saugumo tarnybų pareigūnai įsikišo ir suvaldė padėtį, areštuodami daugelį jų“, – nurodoma KUNA pranešime.

Jame nepatikslinama, kokią jėgą panaudojo policija neramumams numalšinti, taip pat kiek žmonių pareigūnai suėmė per šį incidentą. Kuveito informacijos ministerija kol kas nesureagavo į prašymą pakomentuoti.

Vaizdo įrašuose, kaip teigiama, matyti egiptiečiai, konfrontacijos metu apsiginklavę sulaužytų baldų dalimis. Jų prieglauda atrodo įsikūrusi pramoniniame rajone, aptverta grandinine tvora, viršuje apraizgyta spygliuota viela.

Anksčiau KUNA citavo Egipto ambasadorių nedideliame, bet naftos turtingame Kuveite, sakiusį, jog Kairas planuoja vėliau šią savaitę lėktuvais repatrijuoti užsienyje įstrigusius asmenis.

Be to, Kuveito pareigūnai pareiškė, kad, siekiant padėti norintiesiems sugrįžti į gimtąsias šalis, nebebus skiriamos baudos ir laisvės atėmimo bausmės šalyje esantiems žmonėms, kurių vizų galiojimas baigėsi.

Kuveitas, kaip ir daugelis kitų naftos turtingų Persijos įlankos arabų valstybių, įdarbina daugybę darbininkų užsieniečių, padedančių kuveitiečiams namuose ir dirbančių tiek statybvietėse, tiek biuruose.

Šie darbininkai migrantai, jau daugelį metų siunčiantys pinigus savo šeimoms, dabar atsidūrė beviltiškoje padėtyje dėl koronaviruso pandemijos. Iškilus COVID-19 pavojui daugelis jų prarado darbą, išleido paskutinius pinigus ir desperatiškai nori sugrįžti į gimtąsias šalis.

JT duomenimis, šešiose Persijos įlankos valstybėse – Bahreine, Kuveite, Omane, Katare, Saudo Arabijoje ir Jungtiniuose Arabų Emyratuose, taip pat Jordanijoje ir Libane – iš viso dirba apie 35 mln. užsieniečių darbininkų. Persijos įlankos regione yra gerokai daugiau užsieniečių nei vietos gyventojų: kai kuriose valstybėse atvykėliai sudaro net daugiau kaip 80 proc. visų gyventojų.