Mirčių per padaugėjo dar 76, oficialiai skelbiama, kad iš viso mirė 1356 žmonės.

Sekmadienį šalies pareigūnai skelbė apie 10 633 užsikrėtimo koronavirusine infekcija COVID-19 atvejus.

Dabar Rusija yra daugiausiai naujų užsikrėtimo atvejų registruojanti Europos valstybė.

„Per praėjusią parą Rusijoje patvirtinta 10 581 koronaviruso infekcijos COVID-19 atvejis 82-uose regionuose. Be klinikinių simptomų užregistruoti 5 352 atvejai (50,6 proc.), Maskvoje – 5 795 atvejai“, – rašoma Informacijos centraso koronaviruso padėčiai stebėti pranešime.

Nuo epidemijos pradžios Rusijoje jau nustatyti 145 268 COVID-19 atvejai 85-iuose šalies regionuose.

Per parą užsikrėtusiųjų skaičius išaugo 7,9 procento.

Tačiau oficialiai skelbiamas mirtingumo nuo užkrato rodiklis Rusijoje yra žemas palyginus su tokiomis šalimis kaip Italija, Ispanija ir JAV.

Per praėjusią parą užfiksuoti 76 letaliniai atvejai, iš jų 35 – Maskvoje. Bendras mirties nuo COVID-19 atvejų skaičius šalyje padidėjo iki 1 356.

Per parą iš ligoninių buvo išrašyti 1 456 pasveikę asmenys, iš jų 544 – Maskvoje. Nuo epidemijos pradžios pasveiko 18 095 žmonės.

Maskvos meras Sergejus Sobianinas šeštadienį teigė, kad Rusijos sostinė, kuri tapo infekcijos epicentru, dar nepasiekė protrūkio piko.

S. Sobianinas taip pat teigė, kad maždaug 2 proc. Maskvos gyventojų – arba daugiau nei 250 000 žmonių – yra užsikrėtę koronavirusu.

Remiantis oficialia statistika, Maskvoje gyvena 12,7 mln. gyventojų, tačiau manoma, kad realus skaičius yra didesnis.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad situacija šalyje tebėra „labai sudėtinga“.

Nepaisant naujų atvejų skaičiaus augimo, vyriausybė yra sakiusi, kad nuo gegužės 12 dienos gali palaipsniui atšaukti ribojamąsias priemones, tačiau tai priklausys nuo regionų valdžios.

Rusijos vyriausybė atšaukė kovą įvestus medicininių kaukių, tvarsčių, respiratorių, dezinfekavimo priemonių, apsauginių kostiumų ir kai kurių kitų apsaugos priemonių bei medicinos prekių išvežimo iš šalies suvaržymus.

Atitinkamas potvarkis sekmadienį paskelbtas teisinės informacijos portale.

Išvežimo draudimą vyriausybė paskelbė 2020 metų kovo 2 dienos potvarkiu. Iš Rusijos teritorijos taip pat nebuvo galima išvežti chirurginių pirštinių, vatos, vienkartinių antbačių, kvėpavimo aparatų.

Draudimas negaliojo Rusijos teikiamai tarptautinei humanitarinei pagalbai.

Mažesnis mirštamumas


Rusija tampa nauju koronaviruso pandemijos epicentru, kai daugelis Vakarų Europos šalių jau pradeda švelninti taikomas karantino priemones, sumažėjus užkrečiamumo ir mirštamumo rodikliams.

Nepaisant spartaus naujų atvejų skaičiaus augimo oficialus mirštamumo rodiklis Rusijoje tebėra žemas, palyginti su tokiomis šalimis, kaip Italija, Ispanija ir Jungtinės Valstijos.

Rusų pareigūnai tikina, kad tai pasiekti padėjo skubūs sprendimai uždaryti šalies sienas, taip pat vykdomas platus testavimas. Visgi kritikai abejoja oficialiai skelbiamais skaičiais.

Valdžia pratęsė karantiną iki gegužės 11 dienos. Pareigūnai taip pat nurodė, kad pasibaigus šiam terminui suvaržymai palaipsniui gali būti atšaukti. Skirtinguose Rusijos regionuose taikomi nevienodi suvaržymai.

Protrūkio Rusijoje epicentru tapo šalies sostinė, kur nustatyta maždaug pusė visų koronaviruso infekcijos atvejų. Maskvos meras Sergejus Sobianinas įspėjo, kad „grėsmė, regis, didėja“, ir paragino miestiečius šventiniu laikotarpiu paisyti karantino ir kitų kovos su virusu priemonių.

Rusija gegužės pradžioje mini kelias šventes, įskaitant gegužės 9-ąją švenčiamą Pergalės dieną.

Prezidentas Vladimiras Putinas šįmet Sovietų Sąjungos pergalės Antrajame pasauliniame kare 75-osioms metinėms buvo suplanavęs didelio masto iškilmes, kuriose turėjo dalyvauti daugelio šalių lyderiai, o per karinį paradą Raudonojoje aikštėje žygiuoti tūkstančiai karių.

Tačiau dėl koronaviruso paradą teko atšaukti. Pergalės diena bus paminėta karinių orlaivių skrydžiais virš didžiųjų šalies miestų.

Pirmadienį buvo surengta šventės repeticija, per kurią dangų virš sostinės raižė naikintuvai.