Šeštadienį vyriausybė pareiškė, jog nepaprastoji padėtis, paskelbta siekiant suvaldyti krizę, bus pratęsta mažiausiai iki liepos 24 dienos ir kad visi įvažiuojantieji į Prancūziją turės izoliuotis dvi savaites.

Tačiau karantinavimo taisyklės nebus taikomos „jokiems asmenims, atvykstantiems iš Europos Sąjungos, Šengeno zonos ar Britanijos, nepriklausomai nuo jų pilietybės“, sekmadienį patikslino prezidentūra.

Kalbant apie Prancūzijos ir likusios ES piliečius, sugrįžtančius iš kitų šalių, neskaitant Bendrijos ir Šengeno erdvės narių bei Britanijos, „taisyklės bus paskelbtos artimiausiomis dienomis“, nurodė valstybės vadovo kanceliarija.

Prancūzijoje pacientų, kuriems buvo nustatyta koronavirusinė infekcija COVID-19, mirties atvejų pastarosiomis dienomis mažėjo. Sekmadienį buvo paskelbta, kad per ankstesnę parą šalyje mirė 135 žmonės.

Nacionalinės sveikatos apsaugos tarnybos duomenimis, tą dieną aukų šalyje buvo padaugėję iki 24 895 – tai yra penktas didžiausias skaičius pasaulyje po JAV, Italijos, JK ir Ispanijos.

Prancūzijoje vėliausią kartą apie mažesnį nei 135 vienos paros mirčių skaičių buvo pranešta kovo 22 dieną, tačiau tuomet jį sudarė tik ligoninių skelbiami duomenys.

Į sekmadienį nustatytą skaičių įtraukti ir senelių namų bei kitų slaugos įstaigų fiksuojami mirties atvejai.

Prancūzija planuoja pradėti švelninti karantiną nuo gegužės 11 dienos: vaikai palaipsniui sugrįš į mokyklas, atsidarys kai kurios įmonės, o gyventojai galės keliauti 100 kilometrų spinduliu nuo savo namų be oficialaus pasiaiškinimo.

Tačiau sveikatos apsaugos ministras Olivier Veranas sekmadienį perspėjo, kad šie žingsniai priklausys nuo prielaidos, kad susirgimo COVID-19 atvejų šalyje ir toliau mažės, ypač tokiose smarkiai paveiktose jos dalyse kaip Paryžiaus regionas ir šiaurės rytų Prancūzija.

Pasak vyriausybės, vis platesniu mastu testuojant gyventojus, naujų užsikrėtimo atvejų turi būti stabiliai fiksuojama mažiau nei po 3 000 per dieną – kitaip nuo kovo mėnesio su infekcija besigrumiantys gydytojai ir slaugytojai gali susidurti su nauja pacientų banga.

„Jei paaiškės, kad naujų atvejų yra per daug, turėsime persvarstyti karantino atšaukimo datą ir priimti sprendimus, atsižvelgdami į padėtį kiekviename departamente“, – savaitraščiui „Le Journal du Dimanche“ pareiškė O. Veranas.

Jis taip pat paragino kol kas neplanuoti vasaros atostogų, nes „mažai tikėtina, kad šis virusas ruošiasi atostogauti“.

Prancūzų pareigūnai karštligiškai stengiasi išplėsti testavimo dėl COVID-19 mastą iki 700 tūkst. žmonių per savaitę, ekspertams perspėjant, kad toks rodiklis būtinas norint suvaldyti protrūkį.