Šalies kalinių teisių grupės ir kalinių artimieji reguliariai skundžiasi dėl antisanitarinių sąlygų ir smurto kalėjimuose bei perpildytų įkalinimo įstaigų.

Nevyriausybinis Venesuelos kalėjimų stebėjimo centras (Observatorio Venezolano de Prisiones, OVP) paskelbė atnaujintus duomenis apie penktadienį Los Ljanoso kalėjime Gvanarės mieste įvykusias riaušes.

Anksčiau buvo skelbiama apie 17 žuvusiųjų ir devynis sužeistuosius.

Parlamentarė Maria Beatriz Martinez , atstovaujanti Portugesos valstijai, kur įsikūręs tas kalėjimas, sakė: „Šiuo metu galime patvirtinti, kad žuvo 47 [žmonės] ir 75 buvo sužeisti.“

M. B. Martinez ir OVP nurodė, kad visi žuvusieji buvo kaliniai.

Kaip penktadienį skelbė kariuomenė, neramumai prasidėjo kaliniams ėmus „masinio pabėgimo metu“ griauti „apsaugines tvoras aplink perimetrą“. Taip pat pranešta, kad kalėjimo direktorius buvo sužeistas.

M. B. Martinez atmetė tokią informaciją ir pareiškė, kad riaušes surengė grupė kalinių „dėl to, kad neturėjo galimybės gauti maisto“.

Pasak OVP, kalėjimo sargybiniai ėmė šaudyti, kai kalėjime prasidėjo neramumai. Šiuo metu ta įkalinimo įstaiga talpina apie 2 500 žmonių, nors teoriškai ji pritaikytas laikyti tik 750 kalinių.

Lankytojai, dažnai atnešantys kalinamiesiems maisto ir vaistų, į laisvės atėmimo įstaigą beveik nebeįleidžiami nuo kovo 16 dienos, įvedus karantino priemones dėl koronaviruso pandemijos.

„Tai, kas vyksta šiuo metu, yra dėl sargybinių. Jie neperduoda maisto“, kurį kaliniams atneša artimieji, tvirtino Yessica Jimenez , kuri pažįsta vieną žmogų tame kalėjime.

OVP projektų koordinatorė Carolina Giron nurodė, kad žuvusiųjų tapatybės buvo patvirtintos „morge – giminaičių, kurie atpažino žuvusiuosius iš jiems kompiuteryje parodytų nuotraukų, dėka“.

Ji pridūrė, kad kalinių artimieji ir draugai „neturi galimybės patekti į ligoninę“.

OVP duomenimis, pernai Venesuelos kalėjimuose mirė 97 žmonės, iš jų 70 proc. – dėl sveikatos priežasčių.

Venesueloje nustatyta daugiau kaip 330 koronaviruso infekcijos COVID-19 atvejų ir 10 užsikrėtusių žmonių mirčių, bet vyriausybė iki šiol nėra patvirtinusi, kad užkratas pasiekė šalies kalėjimus.

Opozicijos lyderis Juanas Guaido nesutinka su oficialiai skelbiamais duomenimis apie COVID-19 ir kaltina socialisto prezidento Nicolas Maduro vyriausybę „begėdiškai meluojant“.