Prie Belokamenkos gyvenvietės Murmansko srityje daugiau kaip 10 tūkst. darbininkų dirba Didelio tonažo jūrinių įrenginių statybos centre (CSKMS), kuriame statomos dujų gavybos platformos, skirtos Rusijos bendrovės „Novatek“ įgyvendinam 20 mlrd. dolerių (18,2 mlrd. eurų) projektui „Arctic LNG 2“.

Murmansko srities gubernatorius Andrejus Čibisas penktadienį sakė, kad apie 1 079 darbininkams tame komplekse buvo patvirtinta koronavirusinė infekcija COVID-19. Tai sudaro daugiau kaip 80 proc. visų šiame regione užregistruotų užsikrėtimo atvejų.

Pasak gubernatoriaus, į Belokamenką buvo pasiųstas 2,5 tūkst. vietų kruizinis laivas „Princessa Anastasija“, turintis padėti kovoti su protrūkiu.

„Laineris plaukia į Murmanską, į Didelio tonažo jūrinių įrenginių statybos centrą, kad atsirastų nauji pajėgumai, papildomos galimybės apgyvendinti žmones komfortiškesnėmis sąlygomis“, – per internetinę spaudos konferenciją sakė A. Čibisas.

„Novatek“ subrangovė „VelesStroj“, valdanti CSKMS, penktadienį nurodė, kad komplekso teritorijoje viena valytoja buvo rasta mirusi.

Šiai moteriai balandžio 23-ąją buvo patvirtinta koronaviruso infekcija, bet „nebuvo jokių priežasčių hospitalizuoti, nes klinikiniai simptomai buvo silpni“, sakoma pranešime, paskelbtame „VelesStroj“ tinklalapyje.

Vėliau šis pranešimas buvo pašalintas, bet Murmansko srities administracijos oficialioje paskyroje susirašinėjimo platformoje „Telegram“ teigiama, kad moteriai atlikti du COVID-19 testai buvo neigiami.

A. Čibisas anksčiau šią savaitę susitiko su prezidentu Vladimiru Putinu ir patikino, kad koronaviruso židinys Belokamenkoje jau yra „lokalizuotas“ ir kad susirgę darbininkai gydomi kilnojamoje ligoninėje.

„Nesustabdėme projekto... nes šis projektas yra ypač svarbus regiono ir visos šalies ekonomikai“, – pabrėžė A. Čibisas.

Keliuose su Rusijos energetikos sektoriumi susijusiuose objektuose, kur žmonės iš visos šalies atvyksta dirbti ilgas pamainas ir paprastai gyvena glaudžiai susispaudę, pastarosiomis savaitėmis susidarė COVID-19 židiniai.

Penktadienį Nepaprastųjų situacijų ministerija nugabeno kilnojamąją ligoninę į dujų milžinės „Gazprom“ valdomą Čajandos verslovę Jakutijos (Sachos) respublikoje, kai darbininkai surengė protestų dėl darbo ir higienos sąlygų.

Rusija penktadienį pranešė, kad šalyje patvirtintų COVID-19 atvejų skaičius išaugo iki 114 431, o epidemijos aukų – iki 1 169.