Chen Jierenas buvo nuteistas už „kivirčijimąsi ir neramumų kurstymą, turto prievartavimą, nelegalias verslo operacijas ir kyšininkavimą“, nurodoma centrinės Hunano provincijos teismo internete paskelbtame pareiškime.

„Kivirčijimasis ir neramumų kurstymas“ yra aptakus kaltinimas, kurį kinų valdžia kartais iškelia režimą kritikuojantiems asmenims.

Nuosprendis Chen Jiereno byloje paskelbtas, tarptautinei bendruomenei atidžiai stebint Kinijos vadovų atsaką į koronaviruso pandemiją. Daugeliui iškilo klausimas, ar kinų valdžia protrūkio pradžioje nenuslėpė tam tikros esminės informacijos, galėjusią užkirsti kelią infekcijos išplitimui visame pasaulyje.

Chen Jierenas, anksčiau dirbęs dienraščiui „People's Daily“ – Komunistų partijos pagrindiniam ruporui, internete paskelbė „melagingos“ ir „neigiamos“ informacijos, tvirtinama teismo pareiškime.

„Kaltinamasis paskelbė melagingos informacijos tinklaraščiuose, [socialinio tinklo] "WeChat“ viešosiose paskyrose, „WeChat“ „akimirkose“ ir kitose „We“ visuomenės informavimo priemonėse, siekdamas išreklamuoti atitinkamas bylas, prisidengdamas teisinių konsultacijų teikimu“, – pažymima pareiškime.

Pasak teismo, Chen Jierenas kartu su buvusia žmona ir dar trimis asmenimis buvo įsteigęs „blogio jėgų“ grupuotę, iš neteisėtos verslo veiklos sukaupusią 7,3 mln. juanių (apie 944 tūkst. eurų).

Tuo metu Vašingtone įsikūrusi nevyriausybinė organizacija „Chinese Human Rights Defenders“ pareiškė, kad tokiu verdiktu „matyt, siekiama jį nubausti už politikavimą per „WeChat“ ir kitas socialinių tinklų platformas“. Organizacija paragino nedelsiant ir besąlygiškai paleisti nuteistąjį.

Šios NVO duomenimis, Chen Jierenas buvo atleistas iš valstybinių žiniasklaidos priemonių, įskaitant „China Youth Daily“, „Beijing Daily“, ir „People's Daily“.

Nuo tada jis esą skelbė komentarus ir tyrimų ataskaitas socialinėje žiniasklaidoje, įskaitant platformas „WeChat“ ir „Weibo“.

Žmogaus teisių gynėjų grupė apkaltino Kinijos valdžią neleidus Chen Jierenui pasinaudoti teisę į sąžiningą teismo procesą.