EK trečiadienį nurodė, kad naujausia pažeidimų tyrimo procedūra „turi užtikrinti Lenkijoje teisėjų nepriklausomumą“ nuo „politinės kontrolės“.

Minimas teisės aktas, kritikų pramintas „antsnukio įstatymu“, buvo priimtas vasarį. Jis numato nuobaudas teisėjams, kritikuojantiems vyriausybės vykdomas teismų reformas.

Europos Sąjunga, Europos teismai ir aukščiausios teisinės institucijos tvirtina, kad daugelis šių reformų neatitinka teisinės valstybės principo, prieštarauja kertiniam demokratijos valdžių padalijimo principui.

„Proceso dėl teisinės valstybės inicijavimui nėra visiškai jokio pagrindo“, – Varšuvoje pareiškė Lenkijos teisingumo ministras Zbigniewas Ziobro.

„Europos Komisija neturi galios kištis į vidaus reikalus, formuojančius atskirų valstybių teismų sistemą“, – sakė Z. Ziobro, kuris pastaruosius penkerius metus prižiūrėjo daugybę prieštaringai vertinamų reformų.

Tai naujausias žingsnis jau ilgai vykstančiame EK ginče su dešiniojo sparno vyriausybėmis Rytų Europoje, kurias Briuselis kaltina nepaisant pamatinių ES vertybių.

Trečiadienį pradėtas procesas yra jau ketvirtas, kurį EK inicijuoja prieš Varšuvą nuo to laiko, kai Lenkijos konservatorių vyriausybė ėmė siekti naujų priemonių teisėjų darbui ir karjeroms kontroliuoti.

Kai kurios šių reformų jau buvo sušvelnintos ar atšauktos, bet Lenkijos vyriausybė toliau stumia naujas drausmines taisykles, kurioms nepritaria Briuselis.

Įstatymas, dėl kurio EK pradėjo teisinį procesą prieš Lenkiją, leidžia drausminti teisėjus, „kurių viešoji veikla nesuderinama su teismų ir teisėjų nepriklausomumo principais“.

Pasak Europos Komisijos, minimu įstatymu „didinamas bylų, kuriose teismų sprendimų turinį galima vertinti kaip drausminį pažeidimą, skaičius“.

„Todėl šiuo drausminiu režimu galima naudotis kaip politinės teismų sprendimų turinio kontrolės sistema“, – pabrėžia EK.

Teisėjai iš beveik visų ES valstybių sausį prisijungė prie šimtų savo lenkų kolegų Varšuvoje, protestavusių prieš nuobaudas teisėjams numatantį įstatymą.