Lenkijos valdančioji dešiniojo sparno partija „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) pažadėjo rinkimus surengti gegužės 10 dieną ir laukia, kol parlamentas pritars siūlymui balsavimą vykdyti paštu.

Tačiau kritikai tvirtina, kad rinkimų kodekso pataisos likus tiek mažai laiko iki balsavimo dienos prieštarauja konstitucijai ir net balsuodami paštu piliečiai rizikuoja užsikrėsti koronavirusine infekcija COVID-19.

Balsalapius bet kokiu atveju reikia pristatyti rankiniu būdu, todėl kyla rizika užsikrėsti, teigia kritikai.

Keli buvę lenkų premjerai ir prezidentai prisijungė prie kritikų stovyklos: jie žadėjo nedalyvauti „pseudorinkimuose“ ir ragino rinkėjus pasekti jų pavyzdžiu.

„Tikimės, kad kandidatai ir rinkėjai, kuriems, kaip ir mums, rūpi demokratinė Lenkijos ateitis, pasielgs taip pat“, – sakoma ketvirtadienio pareiškime.

Tarp pasirašiusiųjų tą laišką buvo Lechas Walesa, vadovavęs „Solidarumo“ judėjimui – vienintelei laisvai profesinei sąjungai visame sovietiniame bloke, 1989 metais taikiai padariusiai galą komunizmui Lenkijoje. 1990 metais jis tapo pirmuoju demokratiškai išrinktu Lenkijos prezidentu.

Laišką pasirašė ir jo įpėdiniai – kairuolis Aleksander'as Kwasniewskis ir centristas Bronislawas Komorowskis – ir dar šeši buvę Lenkijos lyderiai.

Valdančioji partija turi gauti pakankamai balsų parlamente, kad galėtų surengti balsavimą paštu, o įstatymų leidėjai turėtų išspręsti šį klausimą gegužės 7 dieną.

Savo laiške buvę šalies vadovai teigė, kad balsavimas paštu „sukuria galimybių neteisėtai balsuoti kitų vardu“.

Jie pridūrė, kad toks procesas „kelia grėsmę piliečių gyvybei ir sveikatai šios epidemijos metu“.

Anksčiau šią savaitę kitas buvęs Lenkijos ministras pirmininkas, Donaldas Tuskas, kuris dabar vadovauja Europos liaudies partijai (ELP), paragino lenkus boikotuoti, jo teigimu, „rizikingus“ rinkimus.

Antradienį viename iš populiariausių Lenkijos laikraščių paskelbta apklausa rodo, kad tik vienas iš keturių apklaustųjų nori, kad balsavimas vyktų numatytu metu – gegužės 10-ąją.

Lenkijos piliečiai nuo praeito mėnesio buvo raginami likti namuose, siekiant pažaboti COVID-19 plitimą. Ši liga šalyje jau pareikalavo 644 žmonių gyvybių, o bendras užsikrėtusiųjų skaičius siekia 12 877.