Pasak jos, „politika buvo staiga pakeista be išankstinio įspėjimo ir oficialaus paaiškinimo“.

Tuo metu šaltiniai informavo, kad eskadriniame minininke „USS Kidd“, antradienį dėl koronaviruso protrūkio skubiai atplaukusiame į bazę Kalifornijos San Diege, COVID-19 diagnozės sulaukusių jūrininkų padaugėjo iki 78.

Taigi, virusas patvirtintas beveik ketvirtadaliui iš 350 įgulos narių. Pirmasis užsikrėtimo atvejis laive buvo užfiksuotas balandžio 22 dieną – praėjus daugiau nei mėnesiui po minininko apsilankymo bazėje Havajuose.

„Kidd“, dalyvavusiam kovos su narkotikų kontrabanda operacijoje prie Centrinės Amerikos krantų, pirmadienį į pagalbą atskubėjo desanto operacijų laivas „USS Makin Island“, turintis medikų brigadą.

Kai minininkas buvo pakeliui į San Diegą, iš jo buvo oro transportu evakuoti į JAV du jūreiviai. Dar 15 jūreivių, kuriems pasireiškė ilgai nepraeinantys simptomai, buvo perkelti į laivą „USS Makin Island“ stebėjimui.

Anot karinio jūrų laivyno, visiems „Kidd“ įgulos nariams jau buvo atlikti tyrimai dėl COVID-19. Susirgę jūreiviai perkelti į krantą ir gydomi izoliuoti.

Daugelis minininke tarnaujančių jūreivių, kuriems atliktų tyrimų rezultatai buvo neigiami, taip pat išsilaipino į krantą ir laikosi karantino. Nedidelė jūrininkų grupė pasiliko prižiūrėti laivo ir ateinančias dvi savaites padės jį dezinfekuoti.

„Kidd“ tapo jau antru amerikiečių karo laivu, kurį vykdant misiją jūroje apėmė koronavirusinės infekcijos protrūkis.

Kovo pabaigoje COVID-19 išplitus tarp atominio lėktuvnešio „USS Theodore Roosevelt“ įgulos narių laivas buvo nukreiptas į JAV karinių jūrų pajėgų bazę Guame. Nuo tada koronavirusu užsikrėtė beveik tūkstantis iš 4,8 tūkst. lėktuvnešio įgulos narių. Dauguma jų buvo išlaipinti į krantą ir laikomi karantine.

Trečiadienį į orlaivį pradėjo grįžti jūreiviai, kuriems atliktų trijų tyrimų dėl COVID-19 rezultatai yra neigiami.

Koronavirusas išplito 26 JAV kariniuose laivuose, kurie šiuo metu yra bazėse. Dar 13 laivų buvo nustatyta susirgimo COVID-19 atvejų, tačiau infekuotieji jau pasveiko.

Šiuo metu jūroje yra 90 amerikiečių karo laivų. Vašingtono teigimu, nė viename iš jų neaptikta jokių užsikrėtusiųjų.