Draudimas parduoti Iranui įprastinių ginklų baigia galioti spalį. Jis buvo įvestas pagal 2015 metais JT Saugumo Tarybos priimtą rezoliuciją, kuria buvo patvirtintas denuklearizacijos susitarimas, parengtas vadovaujant buvusiam JAV prezidentui Barackui Obamai.

„Neleisime, kad tai nutiktų“, – sakė M. Pompeo per spaudos konferenciją.

„Jeigu nepasieksime, kad kas nors imtųsi veiksmų, Jungtinės Valstijos svarstys visas galimybes, kaip tai padaryti“, – kalbėjo jis.

M. Pompeo sakė, kad prašys JT Saugumo Tarybos pratęsti embargą.

Tačiau Kinija ir ypač Rusija, pretenduojančios sudaryti su Iranu naujų didelės vertės ginklų pardavimo sutarčių, neabejotinai prieštaraus draudimo pratęsimui. 2015-aisiais jos sutiko pritarti penkerių metų trukmės embargui tik pagal kompromisinį susitarimą, pasiektą su B. Obamos administracija.

Visgi esama vieno būdo išvengti Kinijos ar Rusijos veto: branduoliniame susitarime dalyvaujanti šalis gali inicijuoti sankcijų grąžinimą, paskelbdama, kad Iranas pažeidžia sutartį.

M. Pompeo sakė, kad Jungtinės Valstijos bandys įtikinti imtis veiksmų Jungtinę Karalystę, Prancūziją ir Vokietiją – šalis, nepasitraukusias iš branduolinio susitarimo.

Tačiau šios JAV sąjungininkės nepalaiko JAV pozicijos. Anot jų, Europoje tebegalioja draudimas eksportuoti ginklus į Iraną, o branduolinis klausimas yra svarbesnis.

M. Pompeo patvirtino, kad Amerika pasirengusi teigti, jog yra šio susitarimo dalyvė, nes minima tarp sutarties šalių 2015 metų rezoliucijoje, nors D. Trumpas tapęs prezidentu nekart pareiškė, kad Vašingtonas pasitraukia iš šio susitarimo – „blogiausios sutarties JAV istorijoje“.

„Čia nėra jokių stebuklų“, – sakė valstybės sekretorius.

„Tai nedviprasmiška. Teisės, kurias įgyja JT Saugumo Tarybos rezoliucijų dalyvės, yra visiškai prieinamos visoms toms dalyvėms“, – kalbėjo jis.

„Esame pasirengę užtikrinti, kad atėjus šių metų spaliui iraniečiai negalės nusipirkti įprastinių ginklų, ką jie galėtų daryti pagal tą baisų prezidento B. Obamos ir viceprezidento [Joe] Bideno (Džo Baideno) susitarimą“, – sakė M. Pompeo.

J. Bidenas yra numanomas Demokratų partijos kandidatas į valstybės vadovo postą, susigrumsiantis su D. Trumpu lapkritį vyksiančiuose rinkimuose.

JT inspektoriai nurodė, kad Iranas įvykdė branduolinės sutarties reikalavimus ir drastiškai apribojo savo branduolinę programą, siekdamas žadėto sankcijų atšaukimo.

Tačiau D. Trumpas, palaikantis glaudžius ryšius su Irano priešininkais Saudo Arabija bei Izraeliu, pareiškė, jog būtina suvaržyti Teherano režimo veiklą regione, ir vienašališkai gražino šiitiškai respublikai sankcijas.