Velionio šeicho kūnas laidotuvėms į JAE bus atgabentas privačiu lėktuvu "Boeing 747-400", pažymėjo vienas oro uosto pareigūnas.

"Mes suprantame skubėjimą pargabenti jo kūną į tėvynę laidotuvėms", - sakė atstovas spaudai Jimas Cardenas.

"Kad kuo greičiau įvykdytume jų prašymus, mes pašalinome visas kliūtis, galinčias kilti dėl saugumo problemų", - pridūrė jis.

Australijos žiniasklaida nurodė, kad Dubajaus emyras trečiadienio popietę mirė prabangiame šiaurinės Kvinslando valstijos viešbutyje. Manoma, kad šeichas Australijoje domėjosi jaunų žirgų pirkimu.

J.Cardenas nurodė, kad jis į Brisbaną atvyko gruodžio 28 dieną su 33 žmonių palyda.

Dubajuje išplatintame pranešime spaudai jo mirties priežastis nenurodoma. Dubajaus emyro kanceliarija pranešė, kad jis mirė anksti trečiadienį.

"Australijoje, kur lankėsi su privačiu vizitu, jis mirė sava mirtimi", - teigė vienas JAE pareigūnas, nenorėjęs skelbti savo pavardės.

Australijos nacionalinis radijas ABC savo pranešimo, jog šeichas mirė nuo širdies smūgio, šaltinių nenurodė.

Šeichas Maktoumas, kuris taip pat buvo Dubajaus emyras, vengė aktyviai dalyvauti valdyme ir kasdienius Dubajaus emyrato reikalus dažniausiai pavesdavo savo jaunesniems broliams, tarp kurių yra pasaulyje žinomas verslininkas šeichas Mohammedas bin Rashidas al Maktoumas.

Dubajaus emyru po šeicho Maktoumo mirties automatiškai tampa šeichas Mohammedas, kuris yra JAE gynybos ministras. Pasak pareigūnų, JAE prezidentas šeichas Khalifa bin Zayedas al Nahayanas turi paskirti naują šios septynis arabų emyratus vienijančios federacijos premjerą ir viceprezidentą.

"JAE šiandien neteko istorinio lyderio, kuris savo gyvenimą paskyrė valstybingumo kurimui ir tam, kad darytų gera savo žmonėms", - sakoma JAE prezidentūros pranešime.

Pasirodžius šioms naujienoms, Dubajaus pagrindinė vertybinių popierių birža sustabdė prekybą. Šalis paskelbė 40 dienų gedulą, o vyriausybinės institucijos nedirbs vieną savaitę.

Tarptautinėje arenoje šeichas Maktoumas geriausiai yra žinomas kaip Dubajaus žirgyno "Godolphin", kurio žirgai dalyvauja svarbiausiose žirgų lenktynėse, bendrasavininkis.

Pirmą kartą premjeru jis tapo 1971 metų gruodį ir ėjo šias pareigas iki 1979-ųjų balandžio, kai jį pakeitė jo tėvas šeichas Rashidas bin Saeedas al Maktoumas. Tėvui 1990-ųjų spalį mirus, jis vėl tapo premjeru ir perėmė Dubajaus emyrato valdymą.

Tuo tarpu Jungtinių Arabų Emyratų (JAE) gynybos ministras šeichas Mohammedas bin Rashedas al Maktoumas trečiadienį, mirus šeichui Maktoumui bin Rashedui al Maktoumui, jau perėmė Dubajaus emyrato valdymą, pranešė pareigūnai.