Manoma, kad tai buvo pirmasis iš virtinės dešiniųjų radikalų įvykdytų išpuolių.

Pasak federalinių tyrėjų, 46 metų Stephanas Ernstas 2019 metų birželio 1 dieną atvažiavo prie politiko Walterio Lubcke namų Volfhagene.

Prisidengdamas tamsa jis prišliaužė prie namų terasoje sėdėjusio W. Luebcke ir šovė į jam į galvą iš revolverio.

S. Ernsto „rasizmas ir ksenofobija buvo pagrįsti neonacistinėmis pažiūromis ir buvo lemiami [veiksniai] įvykdant šį nusikaltimą“, sakoma prokurorų pareiškime.

Įtariamasis ir jo bendrininkas Markusas H. 2015 metų spalį dalyvavo politiniame mitinge, kuriame W. Luebcke pasisakė už pabėgėlių apgyvendinimą Lofeldeno mieste.

S. Ernstas „po to mitingo vis intensyviau nukreipdavo savo ksenofobiją prieš dr. Walterį Luebcke“, priklausiusį kanclerės Angelos Merkel centro dešiniajai Krikščionių demokratų sąjungai (CDU), sakė prokurorai.

Po 2015 metais imigrantų įvykdytų lytinių nusikaltimų prieš moteris Kelne Naujųjų metų išvakarėse ir teroristinio išpuolio Prancūzijos Nicos mieste 2016 metų liepą S. Ernstas pradėjo sekti W. Luebcke ir ruošėsi politiko nužudymui. Jis ne kartą lankėsi prie politiko namų, planuodami išpuolį.

Tuo metu kitas kaltinamasis byloje – Markusas H. – kaltinamasis bendrininkavimu įvykdant žmogžudystę. Jis padėjo S. Ernstui mokytis šaudyti miškuose ir šaudyklose nuo 2016 iki 2018 metų, „įskaitant ir [šaudymą] ginklu, kuriuo buvo įvykdyta žmogžudystė“.

S. Ernstas 2016 metų sausį yra peiliu „sunkiai sužalojęs“ krūtinės ir stuburo srityje vieną prieglobsčio prašytoją iš Irako, gyvenusį Lofeldene. Po išpuolio jo auka buvo gydoma intensyvios terapijos skyriuje.

Suėmimo metu 2019 metų birželio mėnesį pas pagrindinį įtariamąjį dėl W. Luebcke nužudymo buvo rasta „keletas šaunamųjų ginklų ir šaudmenų, kurie buvo įsigyti nelegaliai“, nurodė prokurorai. Pareigūnai konfiskavo tris revolverius, tris automatinius pistoletus, du graižtvinius šautuvus ir 1 400 šovinių, taip pat pistoletą kulkosvaidį.

Netrukus po to buvo suimtas Markusas H., pas kurį taip pat buvo rastas išardytas pistoletas kulkosvaidis.

Suimtas S. Ernstas iš pradžių prisipažino nužudęs W. Luebcke, bet sausį atsiėmė savo prisipažinimą ir pareiškė, kad politiką nušovė Markusas H.

Tačiau prokurorai ir toliau laikosi nuomonės, kad nors Markusas H. „suvokė ir palaikė“ S. Ernsto keliamą pavojų, jis iš tikrųjų „nežinojo tikrojo išpuolio plano“.

Vėliau spalio mėnesį per kitą kraštutinių dešiniųjų išpuolį prie sinagogos rytiniame Halės mieste žuvo du žmonės, o vasarį kraštutinių dešiniųjų pažiūrų šaulys nužudė devynis žmones viename kaljano bare ir kavinėje Hanau mieste.

Abiejų išpuolių vykdytojai internete skelbė rasistinius pareiškimus, todėl vidaus ministras Horstas Seehoferis kraštutinių dešiniųjų ekstremizmą paskelbė „didžiausia saugumo grėsme Vokietijai“ ir pažadėjo sugriežtinti saugumo priemones.