„Bet koks išpuolis naudojant amerikietišką povandeninių laivų balistinę raketą (SLBM), nepriklausomai nuo jos įrangos savybių, bus suvoktas kaip ataka naudojant branduolinį ginklą“, – spaudos konferencijoje sakė M. Zacharova, komentuodama JAV Valstybės departamento tinklalapyje paskelbtą publikaciją apie mažos galios branduolinių ginklų kūrimą ir galimybę aprūpinti jais minėtas raketas.

„Norintieji pasamprotauti apie Amerikos branduolinio potencialo lankstumą, turėtų suprasti, kad pagal Rusijos karinę doktriną tokie veiksmai bus laikomi Rusijos atsakomojo branduolinio ginklo panaudojimo pagrindu“, – pridūrė ji.

Anot pareigūnės, Maskva tokį scenarijų laiko pavojingu ir galinčiu destabilizuoti padėtį.

Ragina Iraną nepasiduoti provokacijoms


„Mūsų nuomone, čia akivaizdžiai sąmoningai ištrinamos ribos tarp nestrateginių ir strateginių branduolinių ginklų, o dėl to neišvengiamai mažinamas branduolinių [ginklų panaudojimo] slenkstis“, – pažymėjo M. Zacharova.

Iranas turi nepasiduoti JAV „provokacijoms“, pridūrė atstovė, neslūgstant įtampai tarp Vašingtono ir Teherano.

„Raginame maksimaliai susilaikyti ir būti atsargiems, nepasiduoti provokacijoms ir agresyviai retorikai“, – teigė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai. Zacharova.

Per pastaruosius metus Teheranas ir Vašingtonas įžeidinėjo ir puldinėjo vienas kitą dėl daugybės įvairių incidentų, įskaitant ir jų pajėgas Persijos įlankos vandenyse.

Paskutinis incidentas įvyko balandžio 15 d. JAV teigimu, 11 Irano laivų kelis kartus buvo prisiartinę prie JAV karinio jūrų laivyno laivų Persijos įlankoje „pavojingu ir provokuojamu“ būdu.

Reaguodamas į tai, JAV prezidentas Donaldas Trumpas paskelbė davęs JAV karinėms pajėgoms įsakymą sunaikinti bet kurį Irano laivą, kuris kėsinsis į JAV karinio jūrų laivyno laivus.

Atstovė M. Zacharova pabrėžė, kad abi šalys turėtų veikti „griežtai laikantis tarptautinių normų ir taisyklių“.

„Maskva visada laikė stabilumą ir saugumą Persijos įlankoje svarbiausiu veiksniu, turinčiu įtakos padėčiai platesniu regioniniu lygiu“, – teigė M. Zacharova.