„Vienintelė priežastis, kodėl JAV pranešė apie milijoną koronaviruso atvejų, yra ta, kad mūsų testavimas yra daug geresnis nei bet kurioje kitoje pasaulio šalyje. Kitos šalys labai nuo mūsų atsilieka testavimo atžvilgiu, todėl ten yra daug mažiau [užsikrėtimo] atvejų!“ – parašė prezidentas socialiniame tinkle „Twitter“.

Pasak Baltųjų rūmų šeimininko, JAV jau visai netrukus atliks 5 milijonus Covid-19 testų kasdien.

Kol kas JAV nuo koronaviruso protrūkio pradžios iš viso yra atlikta 5,7 mln. testų. Tai reiškia, kad per dieną atliekama apie 200 tūkst. testų.

Oficialiai patvirtintų koronaviruso SARS-CoV-2 sukeltos COVID-19 ligos atvejų Jungtinėse Valstijose skaičius perkopė milijoną – JAV užfiksuota maždaug trečdalis visų šio viruso infekcijų pasaulyje, antradienį skelbė „The Washington Post“.


JAV šia liga jau susirgo 1,022 mln. žmonių, praneša leidinys, remdamasis šalies valdžios institucijų, Pasaulio sveikatos organizacijos ir kitų oficialių šaltinių duomenimis.

Ši liga Jungtinėse Valstijoje jau pasiglemžė 57,86 tūkst. gyvybių, tačiau, kaip teigia „The Washington Post“, šie skaičiai neatspindi realios padėties dėl pandemijos šalyje.

„The Washington Post“ antradienį paskelbė, jog prezidentas D. Trumpas dar sausį ir vasarį žvalgybos pareigūnų buvo daugiau nei 12 kartų įspėtas apie naujojo koronaviruso pavojų, tačiau neteikė didelės reikšmės šiai grėsmei.

„The Washington Post“, remdamasis neįvardijamais esamais ir buvusiais administracijos pareigūnais, rašo, kad įspėjimai apie koronaviruso pavojų buvo įtraukti į kasdien prezidentui pateikiamas įslaptintas svarbiausių pasaulio įvykių ir saugumo grėsmių suvestines.

Anot dienraščio, suvestinėse buvo rašoma, kad Kinija slepia informaciją apie koronaviruso pavojingumą bei didelį užkrečiamumą, ir įspėjama apie galimas baisias politines ir ekonomines pasekmes.

Tačiau prezidentas, kuris, pasak minėtų pareigūnų, dažnai neskaito suvestinių ir nemėgsta klausytis žodžiu pateikiamos informacijos, nesiėmė skubių priemonių pasiruošti didelio masto pandemijai.

D. Trumpas sausio gale uždraudė atvykti į šalį užsienio piliečiams, jeigu jie neseniai viešėjo Kinijoje, taip pat įspėjo ten nevykti amerikiečius. Tačiau beveik visą vasarį prezidentas toliau akivaizdžiai demonstravo neteikiantis didelės reikšmės viruso grėsmei.

Nacionalinę nepaprastąją padėtį dėl koronaviruso pandemijos jis paskelbė tik kovo 13 dieną, kai akcijų rinkos patyrė didžiulį nuosmukį, o Niujorke jau sparčiai augo koronaviruso infekcijos COVID-19 atvejų skaičius.

D. Trumpas užsiminė, kad galėtų pareikalauti iš Kinijos kompensuoti žalą, padarytą Uhano mieste prasidėjusios ir po pasaulį išplitusios koronaviruso pandemijos, išprovokuodamas Pekino įtūžį.

Reaguodami į pandemiją Pekinas ir Vašingtonas ne kartą apsikeitė aštriais žodžiais, augant įtampai tarp pasaulio dviejų didžiausių ekonominių galybių.

„Nesame patenkinti Kinija, – sakė JAV prezidentas per pirmadienį Baltuosiuose rūmuose vykusią spaudos konferenciją. – Nesame patenkinti visa šia situacija, nes manome, kad tai galėjo būti sustabdyta židinyje.“

„Tai galėjo būti sustabdyta greitai, ir jis [virusas] nebūtų išplitęs visame pasaulyje“, – kalbėjo D. Trumpas.

„Esama daugybės būdų priversti juos prisiimti atsakomybę, – sakė prezidentas. – Veikiausiai žinote, kad atliekame kelis labai rimtus tyrimus.“

D. Trumpas tai pareiškė paprašytas pakomentuoti neseniai vieno Vokietijos laikraščio redakcinėje skiltyje išsakytą raginimą Kinijai sumokėti Vokietijai 165 mlrd. JAV dolerių (152,5 mln. eurų) kompensaciją už ekonominę žalą, patirtą dėl koronaviruso.

Paklaustas, ar Jungtinės Valstijos svarstytų galimybę pateikti analogišką reikalavimą, D. Trumpas atsakė: „Galime padaryti gerokai lengvesnį dalyką.“

„Vokietija svarsto, mes svarstome, – sakė jis. – Mes kalbame apie gerokai didesnę sumą nei Vokietija.“

„Dėl galutinės sumos dar neapsisprendėme, – kalbėjo D. Trumpas ir pridūrė: „Ji labai didelė.“

„Žala yra pasaulinė, – sakė prezidentas. – Žala Jungtinėms Valstijoms, žala pasauliui.“

Tuo metu Pekinas antradienį apkaltino JAV politikus „įžūliu melu“ apie pasaulį apėmusį koronaviruso protrūkį ir užmerkus akis prieš „savo pačių rimtas problemas“, nors D. Trumpo konkrečiai neįvardijo.