Kalbėtojai taip pat kritikavo V. Putino inicijuotas konstitucijos pataisas, leisiančias jam ilgiau likti prezidento poste.

Tačiau „YouTube“ kanalas susidūrė su rimtomis techninėmis problemomis, todėl iš pradžių kalbų buvo negirdėti, o žiūrovų buvo tik apie keturis tūkstančius.

Protesto akciją virtualioje erdvėje organizavo judėjimas „NE“, vadovaujamas nepriklausomo laikraščio „Novaja Gazeta“ žurnalisto ir Maskvos vietos valdžios politiko Iljos Azaro. Šis judėjimas pasisako prieš V. Putino pasiūlytas Konstitucijos pataisas.

I. Azaras naujienų agentūrai AFP sakė, kad virtualiu formatu organizuotame renginyje siekta sukurti gatvės demonstracijos atmosferą, Maskvoje galiojant griežtoms karantino priemonėms.

„Įprastu metu būtų keista organizuoti mitingą internete, – sakė aktyvistas. – Tai bandymas surasti naują formatą.“

Renginys, per kurį neapsieita be įvairių techninių gedimų, sudarė ryškų kontrastą Rusijos opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno sklandžioms prezentacijoms internete. A. Navalnas virtualiame mitinge nedalyvavo.

Opozicijos politikui Dmitrijui Gudkovui teko kartoti visą savo kalbą, nes buvo dingęs garsas.

„Deja, esame priversti naudoti tokį formatą, – sakė jis. – Mielai pamatyčiau visus jus Maskvos aikštėje.“

Politikas pažėrė kritikos vyriausybei, kad ši nepasirūpina, jog dėl karantino negalintys dirbti žmonės gautų „padorią kompensaciją“.

„Daugumoje Europos šalių... valdžia skiria šimtus milijardų ar netgi trilijonus dolerių piliečiams bei smulkiajam ir vidutiniam verslui gelbėti“, – sakė jis.

„Rusijoje viskas daroma priešingai“, – pridūrė politikas.

I. Azaras, kuriam už nugaros buvo matyti minkštų žaislų kolekcija, sakė, kad šis renginys buvo organizuotas be oficialaus valdžios leidimo. Tokį leidimą būtina gauti organizuojant gatvių demonstracijas.

„Tikiuosi, specialiosios pajėgos nepasibels į mano duris“, – pridūrė jis.

Kalbėdamas apie numatytą balsavimą dėl konstitucijos pataisų, I. Azaras žiūrovams sakė, kad V. Putinas „virto senstančiu diktatoriumi, desperatiškai siekiančiu likti valdžioje“.

V. Putinas planuoja surengti referendumą dėl konstitucijos pataisų, atversiančių jam kelią be pertraukos dar dvi kadencijas dirbti valstybės vadovo poste.

Plebiscitą ketinta rengti balandžio 22 dieną, tačiau jis buvo atidėtas, šalyje pradėjus sparčiai augti koronaviruso infekcijos COVID-19 atvejų skaičiui.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė