Komunistų partijos vadovybė vasarį paskelbė, kad šaliai grumiantis su koronavirusinės infekcijos COVID-19 protrūkiu, kuris vėliau virto pandemija, atidės metinį, kovo pradžioje turėjusį įvykti Nacionalinį Liaudies Kongresą. Toks sprendimas yra pirmasis nuo 1966–1976 metų Kultūrinės revoliucijos.

Gegužės 22 dieną numatyta sesija bus laikoma vadovybės įsitikinimo, kad šalis iš esmės suvaldė savo COVID-19 protrūkį, ženklu.

Komunistų partijos lyderiai, tarp jų prezidentas Xi Jinpingas, kiekvienais metais dalyvauja delegatų iš visos šalies susirinkime, kuris automatiškai patvirtina įstatymų projektus, biudžetus ir pareigūnų paskyrimus, dėl kurių jau būna nusprendusi partija.

Kaip sakoma „Xinhua“ paskelbtame pareiškime, sprendimą priėmė Nacionalinio Liaudies Kongreso nuolatinis komitetas, kuris prižiūri parlamento sesijas. Komitetas posėdžiavo keturias dienas nuo sekmadienio.

Iš pradžių planuota, kad Nacionalinis Liaudies Kongresas prasidės kovo 5 dieną.

Nors dauguma griežtų karantino suvaržymų protrūkio epicentru buvusioje Hubėjaus provincijoje jau atšaukti, griežtos priemonės vis dar taikomos žmonėms, atvykstantiems į Kinijos sostinę iš kitų šalies vietų.

Kol kas neaišku, kaip šis procesas paveiks beveik 3 tūkst. delegatų susirinkimą.

Nacionalinio Liaudies Kongreso nuolatinis komitetas vasario mėnesį paskelbdamas apie parlamento atidėjimą sakė, kad aukšto rango pareigūnai, kurie įprastomis aplinkybėmis dalyvautų sesijoje, turėtų pagrindinį dėmesį skirti kovai su virusu savo regionuose.

Šiais susirinkimais stengiamasi parodyti, kad vyriausybė atsako prieš liaudies atstovus, bet jų svarstymų baigtis būna nulemta iš anksto, o Komunistų partija kruopščiai viską režisuoja.

Vis dėlto Kinijos parlamento sesijos domina visą pasaulį, nes jų metu galima pastebėti ženklų dėl Kinijos politinių ir ekonominių prioritetų ateinantiems metams.

Nacionalinis Liaudies Kongresas pirmą kartą – pirmininkaujant Mao Zedongui – susirinko 1954 metų rugsėjį Pekine. Tuomet delegatai priėmė naują penkeriais metais anksčiau įkurtos Kinijos Liaudies Respublikos konstituciją.

Pirmąjį dešimtmetį parlamentas susirinkdavo beveik kiekvienais metais, bet sesijų nebuvo politinių neramumų, kuriuos išprovokavo Mao Zedongo Kultūrinė revoliucija, dešimtmetį.

Parlamentas vėl susirinko 1978-aisiais, dveji metai po Mao Zedongo mirties.

Nuo 1985-ųjų parlamento sesijos rengiamos kiekvienais metais kovą, o pastaruosius du dešimtmečius prasidėdavo kovo 5-ąją.