Štai kokie jo pastebėjimai antradienį:

Mopsų veislės šuo Winstonas, gyvenantis Šiaurės Karolinos valstijoje, tapo galimai pirmuoju šunimi JAV, kuriam diagnozuotas COVID-19. Keturių asmenų šeimoje trys žmonės jau buvo persirgę virusu, todėl nuspręsta patikrinti ir gyvūnus. Iš keturių naminių augintinių - dviejų šunų, katės ir driežo - užsikrėtęs buvo tik Winstonas. Teigiama, kad jis jau jaučiasi geriau. (WRAL)

Kinijos diplomatinė misija Prancūzijoje paskelbė anoniminį diplomato straipsnį, pavadintą "Kodėl COVID-19 yra tokia politizuota". Be kita ko jame teigiama, jog "kai kurie vakariečiai pradeda prarasti pasitikėjimą liberalios demokratijos sistema" ir "kai kurios Vakarų šalys tapo psichologiškai silpnos". Tokį žingsnį Kinijos atstovai žengė nepaisant fakto, kad dar prieš dvi savaites Prancūzijos užsienio reikalų ministras išsikvietė Kinijos ambasadorių dėl kitos Kinijos diplomatinės misijos naujienos, kurioje buvo smerkiamas Prancūzijos elgesys su savo šalies senjorais. (Politico)

Liuksemburgas kelia tikslą per mėnesį ištirti dėl COVID-19 visą šalies populiaciją - apie 610 tūkst. asmenų. Anot pareigūnų, 20 tūkst. testų per dieną yra realistiška apimtis. Kol kas Liuksemburge užfiksuoti 3,7 tūkst. užsikrėtimo atvejų bei 88 mirtys. (Le Parisien)

Europos Centrinio Banko atstovai teigia, jog tikimybė užsikrėsti virusu dėl popierinių banknotų naudojimo yra itin menka. Medžiaga, iš kurios pagaminta valiuta, nėra tinkama ilgalaikiam viruso išlikimui. (Le Parisien)

Prancūzijos ligoninių operaciniai kaštai per pastaruosius du mėnesius iš viso išaugo 600-900 milijonų eurų: teko įsigyti papildomos įrangos, padidėjo išlaidos personalui. Skirtinguose regionuose sąnaudų lygio didėjimas skyrėsi. (Le Parisien)

Turkija siunčia 500 tūkst. veido kaukių, taip pat kitokių medicininių priemonių Jungtinėms Amerikos Valstijoms. Santykiai tarp valstybių pastaruoju metu buvo komplikuoti, bet Vašingtonas tokią pagalbą sutiko palankiai. Panašias siuntas Turkija išsiuntinėjo į dar 55 valstybes. (ABC)

Linas Kojala

Japoniškų automobilių, tokių kaip Toyota, Nissan ir Honda, pardavimai kovo mėnesį, lyginant su tuo pačiu periodu praėjusiais metais, globaliai smuko 34 proc. Iš viso parduota 1,8 mln. automobilių. Manoma, jog šiemet automobilių paklausa smuks trečdaliu - po globalios recesijos smukimas buvo 11 proc. (Reuters)

Austrija švelnina karantiną ir leidžia susitikimus iki dešimties asmenų rate. Taip pat bus leidžiama išeiti iš namų ne tik būtinosioms reikmėms. (Le Parisien)

Beveik trys iš keturių apklaustų Jungtinės Karalystės gyventojų teigia, kad "labai nerimaus" išeidami iš namų, kai bus pradėtas švelninti karantinas. Be to, 70 proc. britų prieštarauja ekonominio aktyvumo atkūrimui, kol pandemija nėra suvaldyta. Tai - didesni skaičiai, nei analogišką klausimą uždavus ispanams (61 proc.), amerikiečiams (59 proc.) ar vokiečiams (50 proc.) (Independent)

Vokietijos virologas Chrstianas Drostenas, kurio vadovaujamos laboratorijos patarimais vadovaujasi šalies vyriausybė, teigia susilaukęs grasinimų mirtimi dėl taikomų karantino priemonių ir dėl to stojančios ekonomikos. Jis taip pat kalba apie "pandemijos paradoksą" - reiškinį, kuomet viruso suvaldymas Vokietijoje ir keliose kitose šalyse piktina dalį gyventojų, klaidingai manančių, jog sėkmė reiškia, kad tokių priemonių nereikėjo. (The Guardian)

Šveicarijos vyriausybė leidžia senjorams nebeventi kontakto su anūkais ir kitais mažamečiais giminaičiais. Tą sąlygoja tyrimai, rodantys, kad vaikai iki maždaug 10 metų nėra pavojų keliantys viruso platintojai. Tiesa, gyventojai vis tiek raginami elgtis atsakingai. (The Local)

Europos nacionalinių futbolo čempionatų vadovai turi iki gegužės 25 d. apsispręsti ir pranešti UEFA, ar tęs sustabdytą sezoną. Šiuo metu futbolas yra suspenduotas visoje Europoje, išskyrus Baltarusiją. Anglijos Premier lygos atstovai norėtų sezoną atnaujinti birželio pradžioje ir pabaigti iki liepos pabaigos. (BBC)