A. Zeile pažymėjo, kad naujoji programa testuojama jau maždaug tris savaites, siekiant įsitikinti, kad veiks visose operacinėse sistemose ir atitiks visus epidemiologinius reikalavimus.

Pasak A. Zeile, koronavirusu užsikrėtusių asmenų kontaktų paieškos programa pasiūlys praktišką ir saugų informacijos ir ryšių technologijų (IRT) sprendimą, kuris bus itin naudingas Ligų prevencijos ir kontrolės centro epidemiologams bei leis efektyviau nustatyti COVID-19 sergančių pacientų kontaktus.

Vartotojai galės įdiegti programą savo mobiliuosiuose įrenginiuose, o naudodama „Bluetooth“ technologiją programa aptiks kitus įrenginius, esančius dviejų metrų atstumu nuo mobiliojo prietaiso.

IT specialistas paaiškino, kad kontaktų paieškos programoje bus naudojami užšifruoti duomenų mainai, siekiant užtikrinti, kad nebus atskleistos žmonių tapatybės. Asmeniui, užsikrėtusiam koronavirusu, bus suteiktas specialus kodas, kuris turės būti įvestas į programą, kad būtų paleistas kontaktų stebėjimo mechanizmas. Programa saugos duomenis 14 dienų, tada jie bus automatiškai ištrinti.

Pasak A. Zeile, geografiniai duomenys nebus apdorojami ar kur nors perduodami.


Tuo tarpu mobiliojo ryšio operatorės „Latvijas Mobilais Telefons“ (LMT) viceprezidentas Ingmaras Pukis, pažymėjo, kad norint perduoti programoje sukauptą informaciją Ligų prevencijos ir kontrolės centrui, kuriam priklausys programa, bus reikalingas vartotojų sutikimas.

Programa bus nemokama, o jos naudojimas – savanoriškas. Programa bus pasitelkta tik kovai su COVID-19 plitimu.

Programa bus naudojama laikantis Europos Sąjungos teisės aktų dėl asmens duomenų apsaugos, pažymėjo „Latvijas Mobilais Telefons“ atstovas.

Tarp privataus sektoriaus įmonių, prisidėjusių prie programos kūrimo, yra „Latvijas Mobilais Telefons“, „MakIT“, „TestDevLab“, „Zippy“, „Vision“ ir „IT centrs“, taip pat nevyriausybinės organizacijos „TechHub Riga“ įkūrėjas Andris Berzins.

Tuo tarpu tarp akademinio ir viešojo sektoriaus atstovų, palaikančių šios programos kūrimą, yra prezidentas Egils Levits ir Valstybės kanceliarija, Ligų prevencijos ir kontrolės centras, Sveikatos apsaugos ministerija, Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija, NATO strateginės komunikacijos kompetencijos centras (StratCom) ir Latvijos universitetas.

Taip pat prie programos kūrimo prisidėjo tokie skaitmeninės komunikacijos partneriai kaip „Nord DDB Riga“, „Deep White“, „Wrong“ ir „Mobilly“.