Aukščiausieji Pietų Korėjos valdžios pareigūnai sakė žinantys Kim Jong Uno buvimo vietą. Tai kol kas tvirčiausios Seulo pastabos apie Šiaurės Korėjos lyderį, kuris iš visuomenės akiračio pradingo daugiau nei prieš dvi savaites, rašo „Bloomberg“.

„Vyriausybė žino, kur yra Kim Jong Unas“, – antradienį atsakė suvienijimo ministras Kim Yeon-chulas, gavęs tiesmuką klausimą parlamento posėdžio metu, tačiau smulkmenų nepateikė.

Individualiai paklausta, ar Pietų Korėja informavo JAV prezidentą Donaldą Trumpą apie Kim Jong Uno buvimo vietą ir sveikatos būklę, užsienio reikalų ministrė Kang Kyung-wha teigė, jog JAV vadovas nuolat bendrauja su Pietų Korėjos valdininkais ir „turėjo būti informuotas“.

Vėliau ji patikslino, kad D. Trumpas žino, kokia yra Kim Jong Uno sveikatos būklė, bet ne jo buvimo vietą.

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas nedalyvavo viešose ceremonijose, skirtose pažymėti jo senelio ir šalies įkūrėjo Kim Il Sungo gimtadienį. Tai – beprecedentis atvejis. Be to, viešumoje jis daugiau ir nepasirodė, todėl kilo gandų apie jo sveikatos būklę, praneša „Reuters“.

Pietų Korėjos pareigūnai pabrėžia nepastebintys jokių neįprastų veiklų Šiaurės Korėjoje ir ragina netikėti pranešimais, jog Kim Jong Unas serga.

Šiaurės Korėja tvirtina nenustačiusi koronaviruso atvejų. Atsižvelgiant į tai, kad ši šalis ėmėsi griežtų veiksmų prieš prasidedant ligos protrūkiui, Kim Jong Uno nedalyvavimas ceremonijose nėra labai neįprastas, įstatymų leidėjams sakė Pietų Korėjos suvienijimo ministras Kim Yeon-chulas, prižiūrintis Šiaurės Korėjos įsipareigojimų vykdymą siekiant abiejų Korėjų suvienijimo.

„Jis nebuvo praleidęs nė vieno Kim Il Sungo gimtadienio nuo tapimo šalies vadovu, tačiau dėl koronaviruso grėsmės buvo atšaukta daug minėjimo renginių, įskaitant iškilmes ir banketą“, – parlamento posėdžio metu nurodė ministras.

Jo teigimu, nuo sausio mėnesio vidurio buvo dar bent du kartai, kai Kim Jong Unas buvo tarytum prapuolęs beveik 20 dienų.

„Nemanau, kad tai labai neįprasta, ypač atsižvelgiant į dabartinę (koronaviruso sukeltą) padėtį“, – sakė ministras.

Pirmadienį Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) prezidentas Donaldas Trumpas sakė, jog gana neblogai nutuokia, kaip einasi Kim Jong Unui, ir tikisi, kad jam viskas gerai, tačiau neatskleidė daugiau informacijos.

Japonijos ministras pirmininkas Shinzo Abe pareiškė susipažinęs su pranešimais apie Kim Jong Uno sveikatą ir atidžiai stebintis situaciją.

Šiaurės Korėjoje buvo atšaukti keli dideli renginiai, uždarytos sienos ir įvestos karantino priemonės, stengiantis užkirsti kelią koronaviruso protrūkiui.

Jeigu Kim Jong Unas slapstosi bijodamas COVID-19, toks elgesys „gerokai sumenkintų valstybinės žiniasklaidos piešiamą vaizdą, jog krizė yra puikiai valdoma“, sakė Chadas O’Carrollas, Šiaurės Korėją stebinčios organizacijos „Korea Risk Group“ vykdomasis vadovas.

„Jeigu jis tiesiog stengiasi išvengti infekcijos, turėtų būti gana lengva paskelbti sveikai atrodančio Kimo nuotraukų ar vaizdo įrašų“, – tvirtino jis.

Įrodymai, kad Kim Jong Unas yra gyvas

Pirmadienį patikimas šaltinis, susipažinęs su JAV žvalgybos informacija, pranešė, kad visai įmanoma, jog Kim Jong Unas pradingo iš visuomenės akiračio, nes nenori užsikrėsti COVID-19. Be to, pajūrio kurorte Vonsane pastebėtas prezidentinis traukinys leidžia daryti prielaidą, kad šalies vadovas ten apsistojo arba neseniai lankėsi.

Vis dėlto šaltinis pabrėžė, jog tokią išvadą neginčijamai patvirtinančios informacijos nėra, todėl JAV žvalgybos agentūros vis dar neatmeta galimybės, kad Kim Jong Unas serga, galbūt net sunkiai.

Vašingtone įsikūrusio Šiaurės Korėjos stebėjimo projekto „38 North“ atstovai šeštadienį sakė, kad praėjusią savaitę padarytose palydovinėse nuotraukose užfiksuotas Vonsane stovintis specialus traukinys, tikriausiai Kim Jong Uno. Šios nuotraukos patvirtina pranešimus, kad Šiaurės Korėjos lyderis laiką leidžia kurorte.

Nors šalies žiniasklaida nepranešė Kim Jong Uno buvimo vietos nuo tada, kai balandžio 11 d. jis pirmininkavo susirinkimui, beveik kasdien pasirodo informacijos apie jo siunčiamus laiškus ir diplomatinius pranešimus, vadinasi, Kim Jong Unas tebeina Šiaurės Korėjos vadovo pareigas.

Galima daryti išvadą, kad jis tebeina savo pareigas, pastebėjo suvienijimo ministras, tačiau kai kurie ekspertai mano, jog šie įrodymai nebūtinai yra įtikinami.

„Sutinku su Pietų Korėjos vyriausybės vertinimu, kad nėra jokios priežasties galvoti, jog Kim Jong Unas neatlieka savo pareigų, – sakė Rachel Minyoung Lee, buvusi JAV vyriausybės viešų šaltinių žvalgybinės informacijos apie Šiaurės Korėją analitikė. – Visgi per daug nekreipčiau dėmesio į Kim Jong Uno pasirašytus laiškus. Ko gero, daugelį iš jų parašė visai ne jis.“