Kaip pranešė dienraštis „The New York Times“, Pekino spaudžiama ES praėjusią savaitę atidėjo nuolatinės ataskaitos apie dezinformacijos tendencijas paskelbimą, o šio dokumento galutinė versija buvo švelnesnio tono.

ES diplomatinės tarnybos atstovas Peteris Stano patikino, kad nė vienas pakeitimas neatsirado dėl kokios nors išorinės įtakos.

„Kategoriškai atmetu ir užginčiju bet kokias užuominas ar pareiškimus, kad mūsų ataskaitoje yra paklūstama kokiam nors išoriniam spaudimui“, – sakė jis per eilinę spaudos konferenciją Briuselyje.

Kaip rašo „The New York Times“ ankstesnėje ataskaitos versijoje buvo kalbama apie Kinijos vykdomą „pasaulinę dezinformacijos kampaniją, [Pekinui] siekiant atsikratyti kaltės dėl pandemijos protrūkio ir pataisyti savo tarptautinį įvaizdį“.

Kitame straipsnyje dienraštis „Financial Times“ rašo, kad Kinija triskart skundėsi ES dėl ataskaitos teksto. Vieno iš skundų yra sulaukęs ir Bendrijos ambasadorius Pekine Nicolas Chapuis.

Paskutinėje atskaitos versijoje jau nekalbama apie „pasaulinę dezinformacijos kampaniją“, nors užsimenama apie „koordinuotą spaudimą Kinijos šaltiniuose“, taip pat žiniasklaidoje, siekiant nusimesti kaltę dėl pandemijos.

Ataskaitoje taip pat pateikiama vadinamųjų „slaptų Kinijos operacijų“ socialiniuose tinkluose įrodymų.

Pasak P. Stano, tai, ką „The New York Times“ vadina „pirminiu“ penktadienį paskelbtos atskaitos variantu, tėra atskiras dokumentas, skirtas naudoti tik ES institucijų viduje.

Tačiau incidentas sukėlė skandalą Briuselyje. Didžiausias Europos parlamento politinis blokas – Europos liaudies partija (ELP) – nedelsdama pareikalavo ES diplomatijos vadovo Josepo Borrellio pasiaiškinimo.

„Esame pasipiktinę pranešimais, rodančiais, kad Europos išorės veiksmų tarnyba (EIVT) pasidavė Kinijos spaudimui ir pakeitė savo išvadas dėl Kinijos dezinformacijos apie COVID-19 kampanijos“, – nurodė ELP narė Sandra Kalnietė.

„Būtų visiškai nepriimtina, jeigu paaiškėtų, kad EIVT, kurios uždavinys – pateikti ES visuomenei visą ir nešališką informaciją bei palaikyti Europą dezinformacijos kampanijos sąlygomis, yra pasiruošusi atsisakyti savo išvadų ir pati tapti užsienio propagandos auka“, – pareiškė ji.

Tuo metu Pekine Užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Geng Shuangas paneigė Kiniją vykdžius kokią nors dezinformacijos kampaniją.

„Klaidingos informacijos skleidimas ir kaltinimai vieni kitiems dabartinėmis aplinkybėmis nepadės tarptautiniam bendradarbiavimui kovojant su COVID-19“, – nurodė jis.