M. Bachelet paragino šalis nepažeidinėti pagrindinių teisių „prisidengiant nepaprastosiomis ar ekstremaliosios padėties priemonėmis“.

„Ekstremaliosios padėties galios neturėtų būti ginklas, kuriuo vyriausybės gali slopinti kitokią nuomonę, kontroliuoti gyventojus ir net visam laikui likti valdžioje, – perspėjama jos pareiškime. – Jomis reiktų naudotis veiksmingai kovai su pandemija: ne daugiau ir ne mažiau.“

M. Bachelet komentarai pasirodė COVID-19 pandemijai nusinešus per 200 tūkst. gyvybių, o užsikrėtimo atvejų skaičiui pasaulyje priartėjus prie 3 milijonų. COVID-19 sukėlėjas pirmiausiai buvo aptiktas praėjusių metų pabaigoje Kinijoje.

M. Bachelet pripažino, kad valstybės saugodamos visuomenės sveikatą turi teisę varžyti kai kurias teises, bet tvirtino, kad bet kokie suvaržymai turėtų būti tik būtini, proporcingi, nediskriminaciniai ir ribotos trukmės.

„Buvo pranešimų iš įvairių regionų, jog policija ir kitos saugumo pajėgos naudoja perteklinę, kartais letalią jėgą, kad priverstų žmones laikytis karantino priemonių ir komendanto valandos“, – sakė ji ir nurodė, kad „tokie pažeidimai dažnai vykdomi prieš žmones, priklausančius neturtingiausiems ir pažeidžiamiausiems populiacijos segmentams“.

„Šaudymas, sulaikymas ar smurtavimas prieš žmones, kurie pažeidžia komendanto valandą beviltiškai ieškodami maisto, aiškiai yra nepriimtinas ir neteisėtas atsakas, – sakė M. Bachelet. – Dėl to tampa sunku ar pavojinga moteriai nuvykti į ligoninę gimdyti.“

„Neapskaičiuojama žala“

„Kai kuriais atvejais žmonės miršta netinkamai taikant priemones, kurios esą buvo įvestos jiems gelbėti“, – sakė M. Bachelet.

Ji „nereikalingais ir nesaugiais“ pavadino masinius areštus kai kuriose šalyse dėl komendanto valandos pažeidimų.

„Kalėjimai yra didelės rizikos aplinka ir valstybės turėtų... paleisti visus, ką saugu paleisti, o ne sulaikyti daugiau žmonių“, – pabrėžė JT vyriausioji žmogaus teisių komisarė.

Ji taip pat perspėjo, kad pastangomis pažaboti pavojingą dezinformaciją apie pandemiją kai kuriais atvejais naudojamasi kaip pretekstu teisėtai žodžio laisvei varžyti.

„Svarbu kovoti su dezinformacija, bet laisvų mainų idėjomis ir informacija nutraukimu ne tik pažeidžiamos teisės, bet galiausiai taip pat pakertamas pasitikėjimas“, – sakė M. Bachelet.

„Kenkimas teisėms, tokioms kaip raiškos laisvė, gali padaryti neapskaičiuojamą žalą pastangoms suvaldyti COVID-19 ir jos pražūtingą socioekonominį šalutinį poveikį“, – perspėjo ji.

M. Bachelet taip pat tvirtino, kad, siekiant išvengti piktnaudžiavimo, bet kokios ypatingosios priemonės ar ekstremalioji padėtis, įvestos kovos su COVID-19 vardan, turėtų būti deramai prižiūrimos parlamentų, teismų ir visuomenių.

„Jei teisinė valstybė nebus palaikoma, kritiška visuomenės sveikatos padėtis gali tapti žmogaus teisių katastrofa su neigiamais padariniais, o šie truks daug ilgiau nei pati pandemija“, – pažymėjo ji.