Australija prisijungė prie Jungtinių Valstijų raginimo nuodugniai ištirti, kaip lokalus koronaviruso protrūkis Kinijos centriniame regione peraugo į pandemiją, jau nusinešusią per 200 tūkst. gyvybių, privertusią milijardus žmonių izoliuotis namuose ir paralyžiavusią pasaulio ekonomiką.

Ambasadorius Cheng Jingye savo prastai užmaskuotame grasinime įspėjo, kad raginimai atlikti nepriklausomą tyrimą dėl viruso kilmės yra „pavojingi“.

„Kinijos visuomenė suirzusi, nusiminusi ir nusivylusi dėl to, ką dabar daro Australija“, – sakė ambasadorius sekmadienį publikuotame interviu Australijos laikraščiui „Financial Review“.

„Jei nuotaika toliau blogės, žmonės ims galvoti: „Ko mums vykti į tokią šalį, kuri nėra draugiška Kinijai?“ Turistai gali persigalvoti“, – kalbėjo Cheng Jingye.

„Sprendžia žmonės. Galbūt eiliniai žmonės pasakys: „Kodėl turėtume gerti australišką vyną, valgyti australišką jautieną?“ – pridūrė jis.

Cheng Jingye taip pat pagrasino, kad gali dar sumažėti kinų studentų srautas į Australijos universitetus, kuris šaliai yra svarbus pajamų šaltinis, jau nukentėjęs dėl pandemijos metu taikomų kelionių apribojimų.

„Studentų tėvai taip pat galvos, ar ši vieta, kuri, kaip paaiškėjo, yra nedraugiška, netgi priešiška, iš tiesų yra geriausia vieta siųsti ten savo vaikus“, – sakė kinų diplomatas.

Šie ambasadoriaus komentarai žymi reikšmingą įtampos padidėjimą Pekino ir Kanberos santykiuose, kurie jau anksčiau nebuvo labai draugiški.

Jie taip pat atspindi naujos kinų diplomatų kartos nusiteikimą agresyviai ir viešai stumti Komunistų partijos interesus, esant reikalui kaip svertą pasitelkiant Kinijos ekonominę galią.

Ekspertai sako, kad nuodugnus tyrimas dėl koronaviruso protrūkio gali reikšti, kad dėmesio centre atsidurs Kinijos valdžios elitas ir jo atsakas į krizę, o tai savo ruožtu gali atverti kelią kritikai, kurios Komunistų partija paprastai netoleruoja.

Cheng Jingye taip pat kaltino Australiją, kad ši atkartoja Jungtinių Valstijų argumentus.

„Kai kas bando kaltinti Kiniją dėl savo problemų ir nukreipti dėmesį“, – sakė ambasadorius ir pridūrė, jog tokiu būdu bandoma „pataikauti tam tikroms jėgoms Vašingtone“.