Sveikatos apsaugos ministras Gregas Huntas džiaugėsi „neįtikėtinu“ gyventojų susidomėjimu sekmadienio vakare išleista programėle, ir pridūrė, jog per mažiau nei parą ją atsisiuntė 1,9 mln. žmonių.

25 mln. gyventojų turinčioje valstybėje aptikta kiek daugiau nei 6 700 infekuotųjų, o naujų užsikrėtimo virusu atvejų kasdien fiksuojama po 10–20, nors tyrimai dėl COVID-19 atliekami masiškai.

Ekspertai mano, kad programėlė „COVIDSafe“ palengvins valdžios institucijų darbą atsekant naujus infekcijos židinius.

Programėlė leidžia naudoti išmaniųjų telefonų „Bluetooth“ funkciją aptinkant kitus netoliese esančius vartotojus.

Jei kuriam nors vartotojui diagnozuojama COVID-19, visiems su juo kontaktavusiems žmonėms gali būti išsiųstas perspėjimas – taigi, suvaldyti epidemiją teoriškai bus daug lengviau.

Tokia sistema laikoma svarbiu žingsniu norint atšaukti socialinio atstumo suvaržymus, dėl kurių praėjusį mėnesį užsidarė barai, restoranai, biurai ir dauguma švietimo įstaigų.

G. Huntas ir kiti pareigūnai patikino, kad programėlė nėra buvimo vietos nustatymo priemonė ir kad duomenis naudos tik valstybinės sveikatos apsaugos institucijos.

Tačiau daugelis yra susirūpinę dėl to, ką su šiais duomenimis darys Australijos konservatyvioji vyriausybė, kuri praeityje jau buvo kaltinama pasikėsinimu į pilietines laisves.

„Tai paprasčiausiai padeda mums surasti ir įspėti visus, kas galėjo būti paveikti viruso“, – televizijai „Sky News“ pareiškė G. Huntas.

„Tai reiškia, kad jie gali būti diagnozuoti ir apsaugoti anksčiau, o tai gali apsaugoti mūsų slaugytojus ir gydytojus, mūsų senjorus ir pažeidžiamus australus“, – pridūrė jis.

Šalies vyriausiojo sveikatos apsaugos pareigūno Brendano Murphy teigimu, „pakankamas susidomėjimas“ būtų tuo atveju, jei programėlę parsisiųstų pusė visų gyventojų.

Programėlė paleista kai kurioms Australijos valstijoms, kur nebefiksuojama naujų užsikrėtimo atvejų, atsargiai paskelbus apie nurodymų likti namuose švelninimą.

Kvynslande netrukus bus leidžiama rengti šeimos iškylas ir savaitgaliais išvykti į nedideliu atstumu nuo namų esančias vietoves. Be to, gali būti atidaryti kai kurie nacionaliniai parkai.

Tuo metu Naujajame Pietų Velse, Australijos labiausiai apgyvendintame regione, dauguma apribojimų ir toliau bus taikomi, nors garsusis Sidnėjaus Bondajaus paplūdimys antradienį vėl bus atidarytas norintiesiems užsiimti banglenčių sportu ir pasimaudyti.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)