Ispanija sekmadienį pirmą kartą per šešias savaites sušvelnino karantino apribojimus ir leido vaikams išeiti į lauką.

Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, mirčių nuo COVID-19 skaičius sekmadienį sumažėjo nuo šeštadienį užfiksuotų 378 mirčių. Iš viso Ispanijoje yra 23 190 koronaviruso aukų.

Nuo kito savaitgalio ispanai galės išeiti į lauką pasportuoti ar pasivaikščioti, paskelbė premjeras Pedro Sanchezas, pradėdamas švelninti karantiną Ispanijoje, kur galioja vieni griežčiausių ribojimų žmonių judėjimui pasaulyje.

Kaip šeštadienio vakare pranešė premjeras, antradienį jo vyriausybė pristatys karantino nutraukimo planą, kuris veikiausiai bus pradėtas įgyvendinti antroje gegužės pusėje.

„Jei pandemijos eiga ir toliau gerės, kaip buvo iki šiol, nuo gegužės 2 d. bus leidžiami individualūs fiziniai užsiėmimai ir pasivaikščiojimai su žmonėmis, su kuriais gyvenate“, – sakė P. Sanchezas.

Kitaip nei dauguma kitų šalių, nuo karantino įvedimo kovo 14 d. Ispanija neleido gyventojams net pasivaikščioti, pabėgioti ar pasivažinėti dviračiu. Ispanams leista namus palikti tik įsigyjant maisto ar vaistų ir trumpam pavedžioti šunį.

Vaikams nebuvo leista visai išeiti iš namų, tačiau nuo sekmadienio jaunieji Ispanijos gyventojai galės ne ilgiau nei 1 val. praleisti lauke su vienu iš tėvų 1 km spinduliu nuo namų.

Šią savaitę nepaprastoji padėtis Ispanijoje buvo pratęsta iki gegužės 9 d., o P. Sanchezas patikino, kad sugrįžimas prie normalaus gyvenimo bus laipsniškas.

„Turime elgtis kuo apdairiau. Paaukojome per daug, kad rizikuotume imdamiesi pernelyg staigių judesių“, – sakė P. Sanchezas.

„Neturime niekad neklystančių gairių, neturime jau išbandyto plano. Nė viena šalis pasaulyje neužbaigė deeskalacijos proceso, kuris atneš naują realybę. Visų ekonominių ir socialinių veiklų neatnaujinsime staiga, darysime tai etapais“, – teigė jis.

Didžioji Britanija pranešė apie mažiausią skaičių

Didžiosios Britanijos sveikatos ministerija sekmadienį pranešė, kad šalyje užfiksuota 413 naujų mirčių nuo koronaviruso.

Bendras COVID-19 aukų skaičius pasiekė 20 732.

Jungtinė Karalystė pažymėjo, kad tai yra mažiausias paros mirčių nuo koronaviruso skaičius nuo kovo 31 dienos.

260 mirčių Italijoje

Italija sekmadienį taip pat pranešė, kad šalyje užfiksuotas mažiausias paros mirčių nuo koronaviruso skaičius per daugiau nei mėnesį.


Civilinės saugos tarnyba pažymėjo, kad 260 mirties atvejų per parą rodiklis buvo mažiausias nuo kovo 14 dienos.

Iš viso šalyje nuo koronaviruso jau mirė 26 644 žmonės.

Šiuo metu Italijos institucijos rengiasi palaipsniui švelninti karantino priemones.

Italijos premjeras Giuseppe Conte teigia, kad mokyklos šalyje bus atidarytos tik rugsėjį, tačiau daugeliui verslo įmonių bus leista atnaujinti veiklą jau šią savaitę, Italijai atsigaunant po visuotinio karantino.

Dienraščiui „La Repubblica“ G. Conte tikino artimiausiomis dienomis paskelbsiantis, kaip Italija ketina švelninti dėl koronaviruso protrūkio įvesto karantino apribojimus.

Žiniasklaidos žiniomis, Italijos vyriausybė svarsto planą, pagal kurį apribojimai būtų atšaukiami palaipsniui visą gegužės mėnesį.

Italijoje nuo koronaviruso infekcijos (COVID-19) mirė daugiau nei 26 tūkst žmonių. Tai yra didžiausias koronaviruso aukų skaičius Europoje ir antras pasaulyje po Jungtinių Valstijų.

Tačiau naujų užsikrėtimo atvejų skaičius pastaruoju metu stabiliai mažėja ir šiuo metu koronaviruso užkrečiamumas įvairiuose šalies regionuose siekia 0,2–0,7. Manoma, kad toks rodiklis leidžia švelninti karantino apribojimus.

G. Conte tikino, kad jo vyriausybė „leis dideliam skaičiui bendrovių, nuo gamybos iki statybų sektoriaus, atnaujinti veiklą gegužės 4 d.“

„Negalime daugiau tęsti šio karantino, nes rizikuojame pernelyg smarkiai pažeisti šalies socioekonominę struktūrą“, – sakė jis.

Pasak jo, mokyklų atidarymas kelia daug problemų, nes dauguma mokytojų yra vyresnio amžiaus, todėl koronavirusas jiems kelia didelę grėsmę.

„Mokyklos yra mūsų dėmesio centre, jos atsidarys rugsėjį“, – teigia premjeras.

G. Conte tvirtino, kad mokyklų atidarymas anksčiau sukeltų „labai didelę užsikrėtimo grėsmę“.

Daugelis italų nerimauja dėl to, ar galės pagaliau išeiti pasivaikščioti ir pabėgioti į lauką. Italijoje visuotinis karantinas buvo įvestas kovo 9 d., gyventojams uždrausta be priežasties išeiti iš namų.

Dauguma italų išėjo ant namų stogų ir ten įsirengė savadarbius sporto klubus ir net teniso kortus, taip bandydami išvengti sąstingio.

„Dar negalime atkurti visiškos judėjimo laisvės, tačiau svarstome sušvelninti dabartinį griežtą režimą. Darysime viską, kad leistume žmonėms judėti, tuo pačiu užtikrindami užkrato prevenciją“, – teigė Italijos premjeras.

Italijos žiniasklaida skelbia, kad vyriausybė gali leisti žmonėms judėti viduje miestų, tačiau vis dar ribos judėjimo tarp šalies regionų.

Prancūzijoje užfiksuotas 461 naujas ligos atvejis

Prancūzija sekmadienį paskelbė, kad per praėjusią parą užfiksuotas 461 naujas naujojo koronaviruso sukeltos COVID-19 ligos atvejis – jų skaičius toliau mažėja.

Patvirtintų šios ligos atvejų šalyje padaugėjo iki 124 570.

Koronaviruso SARS-CoV-2 aukų per pastarąją parą padaugėjo 242 iki 22,86 tūkst., pranešė Prancūzijos sveikatos apsaugos generalinis direktoratas.

Taip pat skelbiama, jog intensyviosios terapijos skyriuose gydomi 4 682 pacientai, kuriems nustatyta koronavirusinė infekcija COVID-19.

Prancūzijoje karantino dėl COVID-19 pandemijos priemonės buvo įvestos kovo 17 dieną, siekiant sulėtinti jos plitimą. Prezidentas Emmanuelis Macronas praeitą savaitę sakė, kad suvaržymai gali būti pradėti švelninti nuo gegužės 11-osios.

Prancūzijos premjeras Edouard'as Philippe antradienį pristatys nacionalinę dėl koronaviruso protrūkio įvesto karantino užbaigimo strategiją, naujienų agentūrai AFP patvirtino premjero biuras.

Po premjero pranešimo Nacionalinėje Asamblėjoje vyks diskusija ir balsavimas. Antradienį taip pat bus pristatyta Prancūzijos patvirtintų užsikrėtimo koronavirusu atvejų sekimo programėlė.

Strategijoje numatomi 17 prioritetų, kurie po gegužės 11 d. leis palaipsniui užbaigti karantiną.

Tarp prioritetų yra mokyklų atidarymas, darbuotojų sugrįžimas į darbo vietas, įprasto viešojo transporto darbo atnaujinimas, veido kaukių ir dezinfekantų tiekimas, tyrimų dėl koronaviruso politika ir parama senyvo amžiaus gyventojams.

Pirmadienį šias priemones posėdyje kartu su regionų atstovais aptars Prancūzijos ministrai.

Prancūzijoje karantinas buvo įvestas kovo 17 d., o vyriausybei šiuo metu tenka nelengva užduotis atgaivinti sustingusią ekonomiką ir neleisti atsigauti epidemijai.
„Ifop“ apklausos duomenimis, tik 39 proc. prancūzų pasitiki vyriausybės sugebėjimu veiksmingai susitvarkyti su koronaviruso krize.

Naujausiais oficialiais duomenimis, nuo kovo pradžios Prancūzijoje koronaviruso infekcija (COVID-19) nusinešė 22 614 žmonių gyvybes, o užsikrėtusiųjų skaičius siekia daugiau nei 161 tūkst.