„Mūsų vyriausybės pozicija aiški, – sakė Moon Jae-ino specialusis patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Moon Chung-inas sekmadienį interviu televizijai CNN. – Kim Jong Unas yra gyvas ir sveikas.“

Patarėjas sakė, kad Kim Jong Unas nuo balandžio 13 dienos yra šalies rytuose esančiame kurortiniame Vonsano mieste.

„Kol kas nebuvo pastebėta jokios neįprastos veiklos“, – pridūrė jis.

Įvairūs gandai apie Šiaurės Korėjos lyderio sveikatą ėmė sklisti po to, kai jis nedalyvavo Kim Il Sungo gimimo metinių minėjime, nors tai yra svarbiausia nacionalinė šventė komunistinės Šiaurės Korėjos politiniame kalendoriuje.

Pastarąjį kartą viešumoje Kim Jong Unas pasirodė balandžio 11 dieną, kai pirmininkavo Darbininkų partijos politinio biuro posėdžiui ir, kaip kitą dieną pranešė valstybinė žiniasklaida, stebėjo naikintuvų pratybas viename oro gynybos dalinyje.

Šiaurės Korėjos lyderiui dingus iš viešumos, žiniasklaidoje pasirodė virtinė nepatvirtintų pranešimų apie jo sveikatos būklę. Tiesa, Pietų Korėja neteikė reikšmės šiems pranešimams, nurodžiusi, kad nepastebėjo jokio neįprasto sujudimo kaimyninėje valstybėje.

Interneto leidinys „Daily NK“, kurį leidžia daugiausia iš Šiaurės Korėjos pabėgę žmonės, pranešė, kad Kim Jong Unas sveiksta po anksčiau šį mėnesį jam atliktos širdies operacijos.

Pasak leidinio, kuris rėmėsi neįvardytu šaltiniu Šiaurės Korėjoje, Kim Jong Unui prireikė skubaus gydymo dėl besaikio rūkymo, nutukimo ir nuovargio.

Kiek vėliau televizija CNN, remdamasis neįvardytu JAV pareigūnu, pranešė, kad Vašingtonas „stebi žvalgybos pranešimus“, jog Kim Jong Unui buvo atlikta operacija ir jo būklė yra „labai sunki“.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas ketvirtadienį pareiškė manąs, jog žiniasklaidos pranešimai, esą Šiaurės Korėjos lyderio sveikata yra smarkiai pašlijusi, nėra teisingi. Tačiau jis atsisakė nurodyti, kada pastarąjį kartą buvo susisiekęs su Kim Jong Unu.

Pirmadienį pagrindinis Šiaurės Korėjos laikraštis „Rodong Sinmun“ pranešė, kad Kim Jong Unas perdavė padėką milžiniško turizmo komplekso Vonsane statytojams.

Pastarosiomis dienomis valstybinė žiniasklaida paskelbė virtinę pranešimų apie Kim Jong Uno pareiškimus ar veiksmus, tačiau nepaviešino nė vienos jo nuotraukos.

Autoritetingas JAV tinklalapis „38 North“ pranešė, jog palydovinės nuotraukos rodo, kad tikriausiai Kim Jong Unui priklausantis traukinys praėjusią savaitę buvo stotyje Vonsane.

Tinklalapis įspėjo, jog traukinio buvimo vieta „nieko nesako apie Šiaurės Korėjos lyderio sveikatos būklę“, tačiau netiesiogiai pagrindžia pranešimus, jog Kim Jong Unas yra apsistojęs rytinėje šalies pakrantėje.

Užsienio šalių vyriausybėms ir žiniasklaidai sudėtinga išsiaiškinti, kas iš tiesų vyksta Šiaurės Korėjos politinėje arenoje, nes Pchenjanas griežtai kontroliuoja informaciją apie šalies politinį elitą.

Kim Jong Uno dingimas iš pirmųjų valstybinės žiniasklaidos puslapių dažnai pakursto spėliones ar gandus apie jo sveikatą. 2014-aisiais jis beveik šešias savaites buvo dingęs iš viešojo gyvenimo, o tada pasirodė viešumoje ramsčiuodamasis lazda. Pietų Korėjos žvalgybos tarnyba tąsyk pranešė, kad Šiaurės Korėjos lyderiui lyderiui pašalinta kulkšnies cista.