Socialinė žiniasklaida tiesiog ūžia nuo gandų, jog mirė Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas – juos paskatino vienos Pekino remiamos palydovinės televizijos vadovų pareiškimas. Honkongo palydovinės televizijos viceprezidentas Qing Feng savo paskyroje socialiniame tinkle „Weibo“ pareiškė, jog, remiantis vienu patikimu šaltiniu, Šiaurės Korėjos lyderis mirė.

Kituose nepatvirtintuose pranešimuose teigiama, kad operacija buvo nesėkminga dėl stipriai drebėjusių chirurgo rankų.

Nepaisant to, šių teiginių nepatikslina nei valstybinė Šiaurės Korėjos naujienų agentūra, nei jokia kita žiniasklaidos priemonė ar oficialus šaltinis.

Kim Jong Unas jau kurį laiką nesirodo viešumoje, o tai dar viena iš priežasčių manyti, jog Šiaurės Korėjos lyderiui galėjo kažkas nutikti. Nerimas dar išaugo, kai Kim Jong Unas nedalyvavo balandžio 15 dieną vykusiuose renginiuose, skirtuose šalies įkūrėjo ir jo senelio Kim Il Sungo gimimo dienai.

Kai kurie tarptautinės žiniasklaidos šaltiniai tvirtina, kad 36 metų Šiaurės Korėjos vadovas sveiksta po sudėtingos širdies operacijos. „Reuters“ neseniai skelbė, jog Kinija į Šiaurės Korėją pasiuntė aukščiausios kvalifikacijos medikų komandą, kuri turėtų pagelbėti sprendžiant Kim Jong Uno sveikatos problemas. Nepaisant to, Japonijos savaitraštis „Shukan Gendai“ tvirtina, kad Šiaurės Korėjos lyderio būklė po šį mėnesį atliktos operacijos išlieka „kritinė“.

Penktadienį Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas CNN teiginius, esą, Kim Jong Unas sunkiai serga, pavadino „neteisingais“ ir grįstais „senais dokumentais“. „Mūsų santykiai su Šiaurės Korėja geri, mano santykiai su Kim Jong Unu geri, tikiuosi, kad jam viskas gerai“, – sakė D. Trumpas.

Pranešama apie pastebėtą Kim Jong-unui priklausantį traukinį

Kaip skelbia „Reuters“, šią savaitę viename iš Šiaurės Korėjos kurortų buvo pastebėtas specialus traukinys, priklausantis Šiaurės Korėjos lyderiui Kim Jong Unui. Tai įrodančias nuotraukas skelbia Vašingtone veikiantis Šiaurės Korėjos veiklą stebintis centras.

Šiaurės Korėjos stebėsenos centras „38 North“ savo ataskaitoje, paviešintoje šeštadienį, skelbia, kad Šiaurės Korėjos lyderio traukinys pastebėtas stovintis vadinamojoje lyderio stotyje Vonsane balandžio 21-ąją ir 23-ąją. Skelbiama, kad minėtoji stotis rezervuota specialiai Kimų šeimos reikmėms.

Nors stebėtojai ir tvirtina pastebėję būtent Kim Jong Uno traukinį, „Reuters“ tokios informacijos patvirtinti negali.

„Traukinio buvimas Vonsane visgi dar nėra įrodymas, kad būtent ten yra ir Šiaurės Korėjos lyderis. Lygiai taip pat šis faktas nesuteikia jokios patikimos informacijos apie Kim Jong Uno sveikatą“, – pabrėžiama ataskaitoje.

36 metų Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas ir seniau buvo dingęs iš šalies ir tarptautinės žiniasklaidos akiračio. 2014 metais jis buvo dingęs ilgiau nei mėnesį, tačiau netrukus Šiaurės Korėjos valstybinė televizija parodė vaizdo medžiagos, kurioje matoma, kad lyderis šlubuoja. Spekuliacijas dėl sudėtingos Kim Jong Uno sveikatos būklės kursto jo priklausomybė nuo tabako ir akivaizdi antsvorio problema. Be to, šeimai būdingos širdies ir kraujagyslių ligos.