Pasak specialiųjų tarnybų atstovo Stanislawo Zaryno, Lenkija tęsia tyrimą ir neturi galutinių įrodymų, kad ataką surengė Rusija, bet pridūrė, kad ji turi visus Kremliaus vadovaujamos dezinformacijos kampanijos požymius.

„Lenkija jau daugelį metų yra Rusijos propagandos taikinys, – sakoma jo pareiškime, elektroniniu paštu atsiųstame naujienų agentūrai „The Associated Press“. – Pastaruoju metu šios pastangos vis intensyvėja.“

S. Zarynas tviteryje aprašė kibernetinę ataką prieš Varšuvos karo studijų universitetą, kuriame rengiami Lenkijos kariniai vadovai. Anot atstovo, kibernetiniai užpuolikai mokyklos rektoriaus vardu paskelbė melagingą laišką, kuriame lenkų kariai neva raginami kovoti prieš „amerikiečių okupaciją“.

Pasak S. Zaryno, šią melagingą naujieną taip pat pranešė naujienų portalai, tarp jų – žinomas kaip dezinformacijos skleidėjas.

„Laiško turinys atitiko pagrindinį naratyvą, kurį Rusijos propaganda nuolat naudoja prieš Lenkiją ir JAV“, – rašo jis.

Rusijos pareigūnai šio įvykio nekomentavo. Anksčiau Rusijos vyriausybė griežtai neigė dalyvaujanti dezinformacijos kampanijose.

Anot S. Zaryno, Lenkijos valdžia mano, kad, be kita ko, atakų tikslas yra pasėti informacinį chaosą, smukdyti lenkų karių moralę ir sužadinti antiamerikietiškas nuotaikas.

Atstovo teigimu, Kremlius bando pasinaudoti koronaviruso sukelta krize, siekdamas nutraukti Rusijos tarptautinę izoliaciją ir įtikinti Vakarus panaikinti sankcijas, įvestas reaguojant į Rusijos veiksmus Ukrainoje.

Anot S. Zaryno, „Kremlius bando apšmeižti Lenkiją“, nes ji yra „viena griežčiausių sankcijų šalininkų“.

JAV kariai Lenkijoje ir kitose NATO rytinio flango šalyse buvo dislokuoti, kai Rusija 2014 metais aneksavo Krymą ir parėmė separatistus Rytų Ukrainoje. Vašingtonas siekė nuraminti sunerimusį regioną, o amerikiečių karių atvykimą pasveikino visos pagrindinės Lenkijos politinės jėgos.