Admirolas Mike'as Gilday (Maikas Gildis) rekomendavo grąžinti kapitoną Brettą Crozier (Bretą Krozjė) į jo laivą, nurodė pareigūnai, pageidavę neviešinti jų vardų, nes jie neturėjo įgaliojimų kalbėti apie dar nepaviešinto tyrimo rezultatus.

Apie M. Gilday rekomendaciją pirmasis pranešė dienraštis „The New York Times“.

Jeigu ši rekomendacija būtų įgyvendinta, tai užbaigtų dramą, supurčiusią JAV karinio laivyno vadovybę, privertusią pasiųsti tūkstančius „Theodore Roosevelt“ jūreivių į karantiną Guamo bazėje ir padariusią poveikį visoms karinėms jūrų pajėgoms Ramiajame vandenyne, atliekančiomis svarbų vaidmenį Amerikos nacionaliniam saugumui itin svarbiame regione.

M. Gilday antradienį susitiko su Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininku generolu Marku Milley (Marku Miliu), o penktadienio rytą – su gynybos sekretoriumi Marku Esperiu. Vienas pareigūnas, sakė, kad M. Esperis prašė admirolo kol kas viešai neskelbti jokių pranešimų, kol jis apsvarstys M. Gilday pateiktą rekomendaciją.

Anksčiau penktadienį M. Esperio atstovas Jonathanas Hoffmanas (Džonatanas Hofmanas) sakė, kad M. Esper šį reikalą spręs be išankstinių įsitikinimų ir „apskritai yra linkęs palaikyti laivyno vadovybės sprendimą“.

Atstovų Rūmų ginkluotųjų tarnybų komiteto pirmininkas demokratas Adamas Smithas (Adamas Smitas) ragino M. Esperį grąžinti B. Crozier vadovauti lėktuvnešiui.

“Nors kapitono Crozier veiksmai prasidėjus sveikatos krizei TR [„Theodore Roosevelt“] buvo drastiški ir netobuli, aišku, kad jis šių žingsnių ėmėsi tik siekdamas apsaugoti savo įgulą“, – sakoma A. Smitho pranešime.

Anksčiau šį mėnesį B. Crozier buvo staigiai pašalintas iš pareigų laikinojo laivyno sekretoriaus Thomas Modly (Tomo Modlio), bet pastarasis po kelių dienų pats atsistatydino. Kapitono grįžimas į laivą galbūt sumažintų įtampą lėktuvnešyje, kurio įgula buvo itin nepatenkinta jo nušalinimu ir B. Crozier išlydėjo plojimais bei skanduodami jo vardą.

Iki penktadienio koronavirusinė infekcija buvo patvirtinta 856 „Theodore Roosevelt“ įgulos nariams, kurių yra iš viso beveik 5 000. Vienas užsikrėtęs jūreivis mirė, o daugiau kaip 4 200 įgulos narių buvo evakuoti Guame, kur jiems taikomas karantinas.

Protrūkiui lėktuvnešyje tęsiantis buvo pranešta, kad šiuo metu COVID-19 atvejų daugėja kitame jūroje esančiame JAV karo laive. Laivyno pareigūnai sakė, kad koronavirusinė infekcija nustatyta mažiausiai 18-ai eskadrinio minininko „USS Kidd“ jūreivių ir kad vienas jų buvo evakuotas į Jungtines Valstijas. „Kidd“, turintis 350 įgulos narių, šiuo metu patruliuoja prie Centrinės Amerikos Ramiojo vandenyno pakrantės, dalyvaudamas JAV kovos su narkotikų kontrabanda misijoje.