Ketvirtadienį per televiziją transliuotoje spaudos konferencijoje dėl koronaviruso pandemijos D. Trumpas spėliojo, kad mokslininkai galėtų ištirti galimybę suleisti pacientams dezinfekavimo priemonės gydant juos nuo COVID-19. Tokie prezidento komentarai išprovokavo ekspertų pasipiktinimą.

„Nieko nuostabaus: žiniasklaida neatsakingai ištraukia prezidento Trumpo žodžius iš konteksto ir rašo neigiamas antraštes“, – pareiškime cituojama Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Kayleigh McEnany.

„Prezidentas Trumpas yra ne kartą sakęs, kad amerikiečiai turėtų tartis su medikais dėl koronaviruso gydymo – šią mintį jis vėl pabrėžė per vakarykštę spaudos konferenciją“, – tvirtino ji.

Per šią konferenciją Baltuosiuose rūmuose pagrindinis dėmesys buvo skiriamas tyrėjų išvadoms, kad virusą gali gretai sunaikinti saulės šviesa, o pandemija galėtų sušvelnėti, šiaurės pusrutulyje artėjant vasarai. Pristatymo metu taip pat buvo užsiminta apie dezinfekavimo skysčius, galinčius sunaikinti koronavirusą.

Tai paskatino D. Trumpą spėlioti, ar būtų įmanoma ultravioletiniais ar kitais „spinduliais apdoroti kūną – tai būtų galima padaryti per odą ar kitu būdu“.

„Ir dar turime dezinfekcijos priemones, per minutę sunaikinančias [virusą], – tęsė valstybės vadovas. – Ar yra būdas padaryti kažką panašaus: suleidžiant į vidų, arba tarsi atliekant valymą?“

„Nes, matote, jeigu tai patenka į plaučius, tai daro didžiulį poveikį plaučiams, – pridūrė D. Trumpas, tikriausiai turėdamas omeny dezinfekavimo priemones. – Būtų įdomu tai išnagrinėti.“

Bent dvi JAV parduodamų valymo priemonių gamintojos, reaguodamos į prezidento teiginius, išplatino pareiškimus, kuriais perspėjo žmones nenaudoti šių skysčių gydantis.