„Tai istorinis bendradarbiavimas, turintis paspartinti COVID-19 vakcinų, diagnostikos ir gydymo būdų kūrimą, gamybą ir teisingą paskirstymą“, – per virtualią spaudos konferenciją sakė JT pavaldžios Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

„Mūsų bendras įsipareigojimas yra užtikrinti, kad visi žmonės turėtų galimybę naudotis priemonėmis, leidžiančiomis įveikti COVID-19“, – pridūrė jis.

Šiai konferencijai bendrai vadovavo Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas, Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen ir Melinda bei Billas, Gatesai (Geitsai) iš fondo „Bill & Melinda Gates Foundation“.

Joje pasisakė JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas, o taip pat tokie pasaulio lyderiai kaip Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Pietų Afrikos Respublikos prezidentas Cyrilas Ramaphosa.

Pastebėta, kad konferencijoje nedalyvavo Kinijos, kur prasidėjo naujojo koronaviruso protrūkis, lyderiai. Joje taip pat nebuvo labiausiai šiuo metu pandemijos apimtų Jungtinių Valstijų, kur mirė per 50 tūkst. ir užsikrėtė beveik 900 tūkst. žmonių, vadovų.

Visame pasaulyje per šią pandemiją mirė daugiau nei 190 tūkst. žmonių, COVID-19 infekcija užsikrėtė daugiau nei 2,7 mln. gyventojų.

A. Guterresas pareiškė, kad norint atsikratyti COVID-19 visame pasaulyje būtina „dėti didžiausias istorijoje visuomenės sveikatos pastangas“.

„Susidūrėme su pasaulio visuomenės priešu, neturinčiu lygių“, – per virtualią konferenciją kalbėjo jis.

JT generalinis sekretorius pabrėžė būtinybę užtikrinti, kad bet kurie naujojo viruso diagnostikai sukurti testai, bet kokie jo gydymui skirti vaistai ir nuo jo apsaugančios vakcinos privalo būti prieinamos visiems tiems, kuriems jų reikia.

„Pasaulis laukia veiksmingos vakcinos nuo COVID-19 sukūrimo, gamybos ir teisingo tiekimo“, – pareiškė jis.

„Ne vakcinos ir gydymo vienai šaliai ar vienam regionui, ar pusei pasaulio, o vakcinos ir gydymo, kurie yra įperkami, saugūs efektyvūs, lengvai administruojami ir visuotinai pasiekiami visiems ir visur“, – nurodė A. Guterresas.

„Nė vienas iš mūsų nėra saugus tol, kol visi nesame saugūs, – pridūrė jis. – COVID-19 nepaiso jokių sienų. COVID-19 yra visur ir kelia grėsmę visur esantiems žmonėms.“