Taip pat jis kalbėjo apie pacientų apšvitinimą ultravioletiniais spinduliais, tačiau šią idėją atmetė spaudos konferencijoje dalyvavusi gydytoja, informuoja bbc.com. Prieš tai kitas valdžios pareigūnas nurodė, kad infekcijos sukėlėją naikina Saulės spinduliai ir dezinfekantai. Beje, JAV visuomenės sveikatos agentūros įspėja gyventojus nenaudoti baliklio kaip vaisto, rašo BBC.

Ką sakė prezidentas?


Ketvirtadienį Baltųjų rūmų kovos su koronavirusu darbo grupės surengtoje spaudos konferencijoje valdininkas pristatė JAV vyriausybės užsakymu atlikto tyrimo rezultatus. Tyrimo ataskaitoje rašoma, kad koronavirusas sparčiau susilpnėja veikiamas Saulės spindulių ir karščio. Dokumente taip pat teigiama, jog baliklis nužudo seilėse ar kvėpavimo takų skysčiuose esantį virusą per penkias minutes, o izopropilo alkoholis – dar greičiau.

JAV nacionalinio saugumo departamento Mokslo ir technologijų direktorato vadovas Williamas Bryanas spaudos konferencijos metu bendrais bruožais pakomentavo tyrimo rezultatus. Atkreipęs dėmesį, jog į užbaigtos studijos išvadas reikia atsižvelgti apdairiai, D. Trumpas visgi pasiūlė tęsti tyrimus šioje srityje.

„Tarkime, kad užsikrėtusiojo kūną apšvitiname galingais ultravioletiniais ar tiesiog įprastos šviesos spinduliais, – pareiškė prezidentas ir kreipėsi į dr. Deborah Birx, Baltųjų rūmų reagavimo į koronavirusą veiksmų koordinatorę. – Regis, jūs sakėte, kad tokio metodo neištyrėte, bet ketinate.“
„Tuomet aš pasakiau, jog būtų galima apšvitinti organizmą iš vidaus, pavyzdžiui, per odą arba kokiu nors kitu būdu. Man atrodo, kad pažadėjote panagrinėti ir šį būdą. Skamba įdomiai, – tęsė D. Trumpas. – Taip pat žinome, jog dezinfekuojamasis skystis koronavirusą užmuša per minutę. Per vieną minutę. Ar galima kaip nors suleisti dezinfekanto pacientui ir išvalyti iš vidaus? Irgi įdomus variantas.“

Parodęs į savo galvą, JAV lyderis kalbėjo toliau: „Nors aš nesu gydytojas, bet esu žmogus su gerai dirbančia, patys žinote kuo“. Paskui D. Trumpas vėl pasisuko į dr. D. Birx ir pasiteiravo, ar jai kada nors teko girdėti apie „šviesos ir karščio“ naudojimą koronaviruso sukeliamai ligai gydyti.

„Neteko, – atsakė dr. D. Birx. – Žinoma, karščiavimas yra naudingas, padeda organizmui kovoti su infekcija, bet apie šviesą ir karštį negirdėjau.“

„Manau, kad verta pasidomėti“, – nusprendė D. Trumpas.

Vienas iš spaudos konferencijoje dalyvavusių žurnalistų paklausė, ar spontaniškos prezidento replikos nebus klaidingai suprastos amerikiečių.

Gydytojai: tai be galo pavojinga


Po D. Trumpo pasisakymo gydytojai suskubo perspėti, kad tokie veiksmai gali sukelti rimtą pavojų sveikatai ir gyvybei.

„Pasiūlymas susileisti ar išgerti bet kokį valymui skirtą produką yra pavojingas ir labai neatsakingas“, – BBC sakė pulmonologas Vinas Gupta ir pabrėžė, kad tai gali turėti mirtinų pasekmių.

Johnas Balmesas, dirbantis San Francisko Zuckerbergo ligoninėje perspėjo, kad užtenka tik prisikvėpuoti baliklio garų, kad prasidėtų sveikatai neigiami procesai. „Įkvėpti chloro baliklio garų į plaučius būtų blogiausias dalykas jūsų plaučiams. Kvėpavimo takai ir plaučiai nesukurti filtruoti nė menkiausio kiekio aerozolio ar dezinfekanto“, – sakė jis.

„Net ir itin mažos koncentracijos tirpalas su balikliu ar dezinfekantu nėra tinkamas naudoti. Tai absurdiška įdėja“, – teigė gydytojas.

Anksčiau D. Trumpas liaupsino vilkligei ir maliarijai gydyti naudotą vaistą hidrochlorokviną, kaip galimai turintį gydomųjų savybių prieš COVID-19, tačiau pastaruoju metu nustojo tai daryti. Šią savaitę JAV pasirodė tyrimas, kurio metu paaiškėjo, kad daugiau pacientų mirė nuo koronaviruso, kuriems buvo duotas šis vaistas, negu tų, kuriems buvo naudota standartinė priežiūra. Tyrimas vykdytas JAV vyriausybei pavaldžioje ligoninėje, tirtos dvi JAV kariškių grupės su hidrochlorokvinu ir be jo.