Jei skurdesnės šalys Afrikoje, Azijoje ir Lotynų Amerikoje skubiai negaus vaistų, medicininio deguonies, apsaugos priemonių ir pagalbos darbuotojų, šiuose regionuose artimiausią pusmetį tikriausiai mirs 1,2 mln. vaikų ir 57 tūkst. motinų, rodo tyrimas, kurį recenzuoja žurnalas „The Lancet Global Health“.

Naujojo koronaviruso pandemija „galėtų nubraukti dešimtmečių pažangą“, sakė Muhammadas Ali Pate, Pasaulio banko sveikatos, mitybos ir populiacijos programos direktorius, Jungtinių Tautų bei Pasaulio banko remiamo konsorciumo „Global Financing Facility“ (GFF) vadovas.

„Jei įprastinė sveikatos apsauga bus sutrikdyta dėl neišvengiamų sukrėtimų, sveikatos apsaugos sistemos žlugimo ar sąmoningų sprendimų reaguojant į pandemiją, tai vaikų ir motinų mirčių skaičiaus didėjimas bus sukrečiantis“, – rašoma straipsnyje, kuris buvo pateiktas recenzuoti.

Nors pandemija labiausiai smogė Europai ir Šiaurės Amerikai, kuriose patvirtinta maždaug 2 mln. užsikrėtimo atvejų iš bendrai 2,6 mln. viso pasaulio atvejų, karantino priemonės sulėtino viruso plitimą šiuose žemynuose, ir dabar jis pradeda plisti kitur.

Afrikoje per savaitę iki balandžio 21-osios COVID-19 atvejų padaugėjo 43 procentais, o su šia liga siejamų mirties atvejų – 38 procentais, trečiadienį pranešė Pasaulio sveikatos organizacija (PSO).

Ekonominis nuosmukis

45 žemyno valstybėse patvirtinti 15 394 COVID-19 atvejai ir 716 mirties atvejų. Mirštamumas čia beveik siekia 5 procentus.

„COVID-19 atvejų skaičiui augant visame pasaulyje, nėščiųjų ir vaikų išgyvenimui kyla didelis pavojus dėl apkrovos sveikatos apsaugos sistemoms“, – pakomentavo UNICEF sveikatos programos vadovas Stefanas Petersonas.

Galimas laikotarpis esamoms įstaigoms nuo kaimo klinikų iki didmiesčių ligoninių pastiprinti ir ištekliams nukreipti švelninant pandemijos poveikį nusakomas savaitėmis ir mėnesiais, teigia ekspertai.

Tarp svarbių tikslų turi būti „gyvybes gelbstinčių įprastų skiepijimo programų apsaugojimas reaguojant į COVID-19 ir atsigaunant“ po pandemijos, pabrėžė privačių ir vyriausybinių organizacijų aljanso „Gavi, the Vaccine Alliance“ vadovas Sethas Berkley. Jis paminėjo skiepus nuo tymų, kiaulytės, vidurių šiltinės, difterijos ir dešimčių kitų ligų, kurių galima išvengti.

Neturtingos moterys ir jų šeimos taip pat tikriausiai nukentės nuo pandemijos sukelto ekonominio nuosmukio.

BVP per capita susitraukimas 1 proc. maždaug atitinka vaikų mirtingumo padidėjimą 0,3 proc., o mergaites, tikėtina, tai paveikia mažiausiai dvigubai dažniau nei berniukus, parodė ankstesnis tyrimas.

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) nuo sausio prognozių dėl pasaulio BVP augimo 2020 metams nurėžė 6 procentinius punktus.

Tuo tarpu PSO ketvirtadienį paskelbė, kad naujojo koronaviruso pandemija gali labai smarkiai sutrikdyti apsirūpinimą nuo maliarijos apsaugančiais tinkleliais ir vaistais Užsachario Afrikoje, kur užregistruojama 95 proc. šios ligos atvejų.

GFF yra turtingųjų ir besivystančių šalių, taip pat filantropų konsorciumas, siekiantis padėti užtikrinti moterų ir vaikų visame pasaulyje sveikatą bei mitybą.