Kaltinimai nužudymu šioje byloje pareikšti keturiems asmenims: rusams Igoriui Girkinui, Sergejui Dubinskiui, Olegui Pulatovui ir Ukrainos piliečiui Leonidui Charčenkai.

Hagos apygardos teismo taryba atitinkamą sprendimą priėmė ketvirtadienį, išnagrinėjusi skundą, kurį pateikė vieno iš kaltinamųjų, ruso O. Pulatovo, advokatai. Jis, kaip ir likę trys kaltinamieji, teisme nedalyvauja.

Skirtingai nuo kitų kaltinamųjų, O. Pulatovas pavedė grupei advokatų atstovauti jam kovo mėnesį prasidėjusiame teismo procese. Jis tvirtina esąs nekaltas.

Ši didžiulės apimties byla yra pirmasis baudžiamasis procesas prieš asmenis, kure įtariami prisidėję prie reisu MH17 skridusio Malaizijos oro linijų „Malaysia Airlines“ lėktuvo „Boeing 777“ numušimo virš Ukrainos.

Iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą 2014 metų liepos 17-ąją skridęs orlaivis buvo numuštas Rusijoje pagaminta raketa BUK, paleista iš prorusiškų separatistų kontroliuojamos Rytų Ukrainos teritorijos. Visi 298 lėktuvo keleiviai ir įgulos nariai žuvo. Daugiau kaip du trečdaliai aukų – 196 – buvo olandai.

O. Pulatovo advokatai apskundė prokurorų sprendimą pasitelkti 13 liudytojų, kurie parodymus davė anonimiškai, nes manoma, kad atskleidus jų tapatybes šiems žmonėms gali kilti pavojus. Hagos apygardos teismo taryba sutiko iš sąrašo išbraukti vieną iš anoniminių liudytojų.

Tarybą sudaro teisėjai, nesusiję su vykstančiu bylos nagrinėjimu.

Prokurorai išplatintame pranešime nurodė esantys „patenkinti, kad taryba pripažino, jog šioje byloje reikalingos ypatingos priemonės, atsižvelgiant į didžiules grėsmes liudytojų saugumui“.

O. Pulatovo advokatai savo pareiškime pažymėjo, kad jie vėl galės patekti prieštaravimus teismo proceso metu, o ketvirtadienį priimtą sprendimą pavadino „negalutiniu“.

I. Girkinui, S. Dubinskiui, O. Pulatovui ir L. Charčenkai gresia įkalinimas iki gyvos galvos, jei bus pripažinta jų kaltė. Visgi mažai tikėtina, kad jie būtų išduoti.

Teismo procesas prasidėjo kovo 9 dieną, tačiau šiuo metu bylos nagrinėjimas yra atidėtas, kol tęsiamas tyrimas. Teismo procesą numatyta pratęsti birželio 8 dieną.